Nagyvilág

Gyerekes, tájékozatlan, akaratos – így beszélnek Trumpról a stábtagok

Egy új könyv talán még az eddigieknél is kedvezőtlenebb színben tünteti fel Donald Trumpot. Az amerikai elnök máris perrel fenyegeti egyik korábbi bizalmasát, Steve Bannon volt főtanácsadót, aki megszólal a kötetben. Nem valószínű, hogy Michael Wolff írásából mindent készpénznek lehet venni, de érdekesség akad bőven, kezdve onnan, hogy Trump talán nem is akart nyerni, egészen odáig, hogy a lánya, Ivanka viszont nagyon is készül az elnökségre. És persze ott az orosz szál is.

Már eddig is szivárogtak információk arról, hogy valójában mi zajlik a Fehér Házban, például amikor állítólag maga a külügyminiszter, Rex Tillerson nevezte „egy kibaszott idiótának” főnökét, Donald Trumpot, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökét. Michael Wolff újságíró azonban a január 9-én megjelenő, Fire and Fury című könyvében arra vállalkozott, hogy mélységében mutassa be a Trump-elnökség eddig eltelt hónapjait. Az újságíró állítása szerint 18 hónapon keresztül mintegy kétszáz interjút folytatott le a Trump-stáb magasrangú tagjaival.

Az egyik ilyen beszélgetésen elhangzottakról a 24.hu-n is beszámoltunk. E szerint Steve Bannon, Trump egykori főstratégája „hazaárulást” és „hazafiatlan viselkedést” említett egy, Trump legidősebb fia és egy csapat orosz között a New York-i Trump Towerben lezajlott találkozóval kapcsolatban.

Magyar idő szerint szerdáról csütörtökre virradóra aztán sorra jelentek meg azok a cikkek, amelyek Wolff könyvét szemlézték és amelyekből aggasztó kép rajzolódik ki a Fehér Ház állapotát tekintve: Donald Trumpot még a saját stábja is alkalmatlannak tartja az elnöki szerepre, folyamatosak a konfliktusok az elnökhöz legközelebb álló tanácsadók között, és csakugyan nemzetbiztonsági aggályokat vetnek fel a Trump-család és az oroszok közötti kapcsolatok.

Tervek? Milyen tervek?

Ugyan Wolff könyve hivatalosan eredetileg január 9-én jelent volna meg, ám a Guardian állítólag egy New England államban található könyvkereskedéstől kapott egy példányt, így kerülhettek előbb nyilvánosságra bizonyos részletek. Ezen kívül az újságíró a New York Magazine honlapján is megjelentett egy hosszabb írást. Ebben súlyos állítások vannak, a többi között az, hogy

Trump valójában nem is akart elnök lenni, és kampánya fő motívuma is az volt, hogy minél rosszabb legyen.

Éppen ezért nem is készültek olyan tervek, hogy Trump mit fog csinálni, ha nyer. Erre utal az a beszélgetés, amelyet Katie Walsh, az elnök helyettes kabinetfőnöke folytatott Jared Kushnerrel, Ivanka Trump férjével, az elnök vejével, aki egyben Trump egyik főtanácsadója. Walsh a beiktatás után hat héttel megkérte Kushnert, hogy soroljon fel három témát, amely fontos a Fehér Háznak. Kushner erre képtelen volt és csak annyit mondott Walshnak:

Igen, ezt már korábban meg kellett volna beszélni az elnökkel.

Walsh nem sokkal ezután távozott.

Jared Kushner
Fotó: Cheriss May/NurPhoto

És ha már Kushner: a Trump-elnökség egyik jellegzetessége, hogy szinte családi vállalkozásként működtetik az országot. Fontos tanácsadói posztot lát el Ivanka Trump is, olyannyira, hogy rendre részt vesz hivatalos megbeszéléseken, és időnként úgy tűnik, hogy inkább ő a First Lady, semmint Trump felesége, Melania. Wolff könyve szerint ez nem véletlen, ugyanis Melania sosem akarta, hogy a férje elnök legyen, és amikor mindenki legnagyobb meglepetésére mégis legyőzte Hillary Clintont, Melania bánatában elsírta magát. Wolff azt írja, a kampánystáb tagjaként még a Trumphoz is rendkívül lojális Ann Coulter politikai elemző is hiába figyelmeztette az üzletembert, nem tehet olyat, hogy a saját családját veszi fel fehér házi munkakörökbe, az nem törődött vele.

Bár Donald Trump a várható veresége után szívesen játszotta volna a mártírt, akit legyőzött a gonosz Clinton, gyorsan sikerült elfogadtatnia magával, hogy igenis alkalmas az elnöki szerepre. Jarednek és Ivankának is jól jött a hirtelen jött siker, ugyanis a Wolff könyvében álló információk szerint ez jó kiindulópont lehet saját elnöki ambícióik beteljesítésére. A házaspár ugyanis megegyezett, hogy ha úgy adódik, akkor Ivanka is indulni fog az elnöki székért, és az amerikai politikától valóban nem idegen a dinasztikusság.

Trump tepert, de Putyin le se szarja

Trump kabinetjének tagjai állítólag finoman szólva nem örültek, amikor az elnök azt a szélsőjobboldali Breitbart News-tól érkező Bannont nevezte ki fontos pozícióba, aki ugyanúgy szabad kezet kapott, mint Kushner és Ivanka Trump. Ezt követően Steve Bannon, a Kushner-Trump házaspár és Reince Priebus akkori kampányfőnök között állandósultak a konfliktusok, amit valaki úgy írt le, hogy „zsidók és nem zsidók közötti párharc”. Bannon aztán 2017 augusztusában távozott a Fehér Házból, az azonban azóta sem egyértelmű, hogy felmondott, vagy kirúgták. Mindenesetre a Wolffal folytatott állítólagos beszélgetések alapján elég sok tüske maradt benne.

A már fentebb említett, hazaárulásgyanús találkozót Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő kezdeményezte, jelezve, hogy terhelő dokumentumok vannak birtokában Hillary Clintonról, a demokraták elnökjelöltjéről. A találkozón Kushner mellett jelen volt Paul Manafort, a Trump-kampány akkori menedzsere és az elnök legidősebb fia, ifjabb Donald Trump is. Az ügyben azóta már vizsgálat is indult.

Nem ez volt az egyetlen orosz vonatkozású esemény. Bannon azzal magyarázta Trump oroszországi útjait, hogy mindenképpen találkozni akart Vlagyimir Putyinnal, „azonban Putyin le se szarta”. Ezért tovább próbálkozott, és a Veszelnyickajával folytatott találkozó jó lehetőségnek tűnt a közeledésre. Az egykori főstratéga szerint egyébként ifjabb Donald Trumpot úgy fogják összetörni a vizsgálat alatt, mint egy tojást, és az sem véletlen, hogy a nyomozást végző ügyészek között ott van a pénzmosási ügyekre specializálódott Andrew Weissman is. Bannon kijelentette:

Trumpot Paul Manaforton, ifjabb Donon és Jared Kushneren keresztül akarják megbaszni [az ügyészek].

Fotó: AFP/Saul Loeb

Három tévé, mekis vacsi

Wolff könyve a politikai vonatkozások mellett Donald Trump magánéletébe is némi betekintést nyújt. Mint a New York Magazine-ben megjelent cikkben olvasható: „semmi sem járult hozzá annyira a Fehér Ház káoszos működéséhez, mint Trump viselkedése”. Amint az új elnök beköltözött, új világ köszöntött be a Pennsylvania Avenue 1600. alatt.

Trump évtizedes hagyományt szakított meg azzal, hogy neki és Melaniának külön hálószobát kért – az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy óta nem volt erre példa. A saját hálószobájába a már meglévő televízió mellé kért még két készüléket és elrendelte, hogy szereljenek zárt az ajtóra. Ezt azonban a biztonsági személyzet megtagadta arra hivatkozva, hogy vészhelyzet esetén bármikor be tudjanak jutni az elnöki hálószobába.

Trump megparancsolta, hogy ha a személyzet a földön találja a levetett ingét, akkor azt ne vegyék fel, mert „azért van ott, mert én úgy akarom”. Senki nem érhet hozzá semmihez, különösen a fogkeféjéhez nem. Ezt Wolff azzal magyarázza, hogy

Trump régóta fél attól, hogy megmérgezik,

ezért szeret például a McDonalds’ban enni: váratlanul meg tud jelenni a gyorsétteremben, a szigorú előírások szerint félkészre gyártott ételt pedig biztonságos körülmények között készítik el helyben.

Annak sincs könnyű helyzete, aki az elnöki munkában akarja segíteni Trumpot. Katie Walshnak tulajdonított információk szerint Trump nem úgy dolgozza fel az információkat, ahogy arra szükség lenne. Nem olvassa el a fontos dokumentumokat, még csak nem is futja át őket. Egyesek szerint nem is biztos, hogy tud rendesen olvasni. Emiatt ha Trump olyan problémával szembesül, amelyre nem elég a saját tudása, meginog a magabiztossága, és olyankor azt mondta, ami eszébe jut. Walsh szavai szerint:

Olyan, mint amikor egy gyerek esetében kell kitalálni, hogy pontosan mit is akar.

Katie Walsh
Fotó: Kirk Irwin/Getty Images

A Washington Post szemléje alapján a Wolff könyvében ábrázolt Donald Trump hazudott a súlyáról, hogy a testtömeg indexe alapján ne lehessen túlsúlyosnak nevezni, és akit az egészségügy úgy általában taszít. Ezért politikailag sem fontos számára ez a téma. Az viszont igen, hogy továbbra is annyit golfozhasson, amennyit csak akar.

Mennyi a valóságtartalma Michael Wolff könyvének?

Erre egyértelmű választ most biztosan nem tudunk adni, de lehet, hogy később sem fogunk. John Wagner, a Washington Post újságírója arról írt, hogy a több évtizedes újságírói múltra visszatekintő, többszörösen díjazott Wolffal kapcsolatban többször felmerült, hogy nemcsak hogy csúsztat, de néha egyenesen ő találja ki az általa megírt „igaz történeteket”. Azt maga Wolff is elismeri a Fire and Fury előszavában, hogy egyes megszólalók esetében azt írta le, amit ő maga igaznak gondolt, köszönhetően annak, hogy hagyta a forrásait szabadon beszélni, azok pedig sokszor egymásnak ellentmondó információkat közöltek.

Ugyanakkor azt sem mondhatjuk ki kerek-perec, hogy teljes mértékben hazugságról lenne szó. A Donald Trump és az oroszok közötti kapcsolatot már jó ideje hivatalosan is vizsgálják, és több bizonyíték is van arra, hogy valóban megtörtént. Továbbá Steve Bannon sem vonta vissza a kijelentéseit, mindössze annyit mondott egy kétórás rádióbeszélgetésben, hogy továbbra is nagyon tiszteli az elnököt.

Vádat emeltek Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója ellen
Flynnt azzal vádolják, hogy tudatosan hazudott az orosz nagykövettel való találkozókról.

Trump mindenesetre némi várakozást követően támadásba lendült: előbb Steve Bannont fenyegette meg perrel, majd csütörtök délután kiderült, hogy az ügyvédjei Wolffnak és Henry Holt & Company kiadónak is levelet küldtek, amelyben azt követelik, hogy ne jelentessék meg a könyvet. A Fehér Ház szóvivője szerdán arról beszélt, hogy Wolff könyvében sok valótlanságot írtak le. Ennek bizonyítása érdekes lesz, mert az Axios úgy tudja, hogy az újságíró hangfelvételekkel tudja bizonyítani a leírtakat, és a Fehér Házban is több mint hússzor járt. A Bannon és Kushnerék között meglévő konfliktust pedig már egy 2017. decemberi Vanity Fair-cikkben is részletesen taglalták.

A konklúziónk az, hogy mindenképpen távolságtartással érdemes kezelni a könyvben leírtakat, ugyanakkor butaság lenne teljesen elmenni mellettük. Donald Trump sem fog, pláne, hogy a könyv kiadója csütörtökön úgy döntött, a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg tervezett időpontnál korábban már január 5-én piacra dobja a könyvet.

Kiemelt kép: AFP/Brendan Smialowski

Ajánlott videó

Olvasói sztorik