Kultúra

Öt magyar település nevét is viseli már kráter a Marson

Ezentúl már nyugodt szívvel viccelődhetünk azzal, hogy élnek-e marslakók Egerben.

A vörös bolygó hosszú évszázadok óta foglalkoztatja már az emberek képzeletét, főleg, mióta egy szerencsétlen fordításnak köszönhetően megjelentek az első, marslakókról szóló történetek.

A szomszédos bolygóra az elmúlt ötven évben számos űrszonda indult el, és ez az egyetlen bolygó, amiről talán még feltételezzük, hogy létezik rajta bármilyen nyoma az életnek – főleg, hogy a Marson tíz évvel ezelőtt leszállt Phoenix űrszonda közvetlenül a felszín alatt talált vízjeget, azóta pedig máshol is óriási tartalékok bukkantak fel.

Hatalmas mennyiségű vízjégre bukkantak a Marson
A felfedezés hatással lehet a jövő misszióira.

A Föld átmérőjének felével büszkélkedő égitesten mindemellett magyar vonatkozású érdekességek is rejtőznek, hiszen a felszínén lévő több százezer kráter közül öt magyar településről, egy magyar kutatóról, egy pedig egy filmrendezőről kapta a nevét.

Ezek a következők:

  • A 34,15 kilométer átmérőjű Kalocsa (2008 óta)
  • A közel harmadakkora Eger (átmérő: 12,25 km, 1976 óta)
  • A Szabó Lőrinc által a haza egyik szíveként emlegetett somogyi kisváros, Igal (átmérő: 8,83 km, 1991 óta)
  • Az őskor óta lakott Paks (átmérő: 6,9 km, 1976 óta)
  • Az alig ezerötszáz lelkes zalai falu, Bak (átmérő: 3,2 km, 1988 óta)

A két kitüntetett híresség egyike az űrhajózás egyik úttörője, a szuperszonikus repülés és a rakétatechnológia területén is létfontosságú életművet hátrahagyó Kármán Tódor (1881-1963), akinek a neve marsi léptékkel is csinos méretű becsapódási nyomhoz (átmérő: 90,29 km, 1973 óta) fűződik. Másikuk azonban igazi meglepetés, hiszen a sci-fi és az animációs film egyik zsenije, a Marczincsak György Pálként született, de George Palként világhírűvé vált rendező-producer is jelen van a Marson: a róla elnevezett kráter neve egyszerűen csak Pál (átmérő: 71,21 km, 2010 óta).

Ismeretlen magyarok: Marczincsak György Pál, a sci-fi és az animációs film zsenije
A magyar filmes, aki forradalmasította a filmgyártást, mozivászonra adaptálta H. G. Wells sci-ijeit, ma pedig egy csillag őrzi a nevét Hollywoodban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik