Kultúra

Terjedelmes esszét írt a Star Wars 8 védelmében Joseph Gordon-Levitt

Írásban a színész arra is magyarázatot ad, miért változott meg annyira Luke a régi önmagához képest.

A Mediumon jelent meg Joseph Gordon-Levitt  2000 szavas írása, amelyben védelmébe veszi a Star Wars: Az utolsó Jediket, miután azt a decemberi bemutatása óta rengeteg kritika érte és erősen megosztja a rajongókat.

A kétszeres Golden Globe-jelölt Levitt egyebek mellett arról ír esszéjében, hogy szerinte mi áll a hátterében Luke Skywalker sokakat elkeserítő/felháborító személyiségváltozásának, és annak, hogy a múltjára fittyet hányva egy szigeten tengődik és várja a halált. Gordon-Levitt szerint ennek hátterében

az emberi lét tapasztalatainak egyik legegyetemesebb igazsága áll: az öregedés.

 

De a régi Luke és az új öreg Luke közti ragyogó kontrasztban Az utolsó Jedik lenyűgözően egyedi portrét fest egy ember életéről, amely elkerülhetetlenül a végéhez közeledik.

A színész tovább megy és az öreg Luke „hibái” kapcsán azt a megállapítást teszi, hogy

egy hibákkal teli főszereplő egyike azoknak a jellemzőknek, amelyek megkülönböztetnek egy tartalommal bíró filmet egy értelmetlen látványorgiától.

A változatos érvelésekkel teli irományában a 36 éves Gordon-Levitt azt is leszögezi, távolról sem azért kel a Star Wars VIII védelmére, mert a filmet író és rendező Rian Johnson jó barátja és az egyik lény bőrébe bújva cameózhatott is benne, hanem azért, mert valóban remeknek tartja és szereti.

Joseph Gordon-Levitt kétezer szavas esszéjét itt lehet végigolvasni.

Kiemelt kép: Getty Images for Disney/Alberto E. Rodriguez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik