Kultúra

Meghalt France Gall

Január 7-én, 70 éves korában elhunyt France Gall (eredeti nevén Isabelle Geneviève Marie Anne Gall), a híres francia énekesnő. Az 1965-ben Eurovíziós Dalfesztivált nyerő Gallt a párizsi American Hospitalban ápolták, és a halálát rák okozta, mellyel már évek óta küzdött.

France gyerekkorától tanult zongorázni és gitározni, első nagylemeze pedig 1963-ban jelent meg Ne sois pas si bête címmel. 1964-ben kiadták a második kislemezt is az albumról, s még ugyanebben az évben találkozott Serge Gainsbourg-ral, aki ismert zeneszerző és előadó volt, innentől együtt is dolgoztak, Gainsbourg jó pár dalt írt az énekesnő számára.

1965-ben France Gall képviselte Luxemburgot az Eurovíziós Dalvesztiválon a Poupée de cire, poupée de son című dallal, ami első helyezett lett. A dalt több nyelvre is lefordították, többek között magyarra is: Viaszbaba címmel énekelte fel Toldy Mária. Az Eurovíziós Dalversenyt követően Gall ötéves szerződést írt alá a német Teldec céggel, és a karrierje innentől egyre feljebb ívelt, az egész hatvanas évtized egyik legsikeresebb francia énekesnője lett, a yé-yé korszak emblematikus popsztárja. A hetvenes években férjhez ment Michel Berger énekes-zeneszerzőhöz, aki több dalt írt Gallnak is, aki továbbra is tartotta a helyét a népszerű francia énekesnők között, bár igazi nagy nemzetközi slágerei nem nagyon akadtak, egészen 1987-ig, amikor az Ella, elle l’a (szintén Berger szerzeménye) újra Európa-szerte sikeressé tette. A kilencvenes években azonban Berger korai halála után Gall is egyre ritkábban lépett a nyilvánosság elé, és 1997-ben vissza is vonult az énekléstől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik