Közélet

Kolosi Péter: Nem köszönünk egymásnak Dirk Gerkensszel

Kolosi Péter: Nem köszönünk egymásnak Dirk Gerkensszel

Hiába jött föl az etikátlan eszközöket is használó TV2, az RTL Klub első és első is marad – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Kolosi Péter. A csatorna vezérigazgató-helyettese újra leszögezte, hogy az RTL marad Magyarországon. Beszélt arról is, hogy vállalja a felelősséget a Big Brother 2002-es lemásolásáért, de fontosnak tartja, hogy az RTL azóta ilyet nem csinált, versenytársa viszont sokszor. Végül azt is elárulta, az idén Kevin nélkül telik-e a karácsony.

Az a hír járja, hogy eladta a házát. Csak ön menekül vagy az RTL is?

Erős kezdés! Nem tudtam, hogy ingatlanhirdetésben is érdekeltek. Az én szótáramban a költözés nem a menekülés szinonimája. De ha már ezt a kérdést kaptam, akkor innen üzenem: ha valaki szeretne egy tényleg nagyon szép házat venni, még eladó.

A szomszédok szerint serényen építkeznek az új tulajdonosok.

A szomszédok csak azt láthatták, hogy dolgoznak a házban. Az eladás előtt pár dolgot rendbe akartam hozni, például az ereszcsatornát, ami rosszul lett anno bekötve.

Az építőipar helyett maradjunk az eredeti kérdésnél. Miért árulja? Menekül?

Dehogy menekülök, csak beköltözöm a Belvárosba, ahol felnőttem, és egyszerűen szeretnék újra ott élni.

Tehát nem közeledik Luxemburghoz.

Nem kell, most is rengeteg időt töltök ott az RTL főhadiszállásán. Ahogyan Vidus Gabriella és más kollégáim is.

Mindig sok pletyka van a városban arról, hogy az RTL kifelé tart az országból.

Én ezt soha senkitől nem hallottam.

Persze, hiszen csak most költözik be a városba. Azt is hallani, hogy a Figyelő RTL elleni támadása azért nem folytatódott, mert az RTL nem foglalkozik tovább belpolitikával.

Én ilyet sem hallottam. Az RTL Group társ-vezérigazgatója azzal kezdte magyarországi látogatását, hogy tartott egy meetinget, és az összes dolgozónak a szemébe nézve nagyon komolyan elmondta, hogy az RTL-nek nincsenek kivonulási tervei.

Hosszú meeting lehetett.

Nem volt az.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ha a vezér tényleg mindenkinek a szemébe nézett…

A cégből nagyon sokan jelen voltak ezen a meetingen. Mi összetartó csapat vagyunk, ez a sikerünk kulcsa. És a lényeg, hogy az RTL marad.

Mekkora a nyomás a kormány, a Fidesz oldaláról, hogy az RTL lépjen hátra?

Nincsen ilyen nyomás.

Kifejezetten kiegyensúlyozott a viszony a kormány és a tévé között?

Nyilván vannak vitáink például a médiahatósággal. De húsz éve vannak ilyen ügyeink. Most is vannak.

Azért csak van valami, ha Schmidt Mária lapja nekimegy az RTL-nek, ön pedig a Facebookon válaszol, miközben azelőttről tán egy nyilvános posztot találtunk az oldalán: a színművészeti egyetem születésnapjára készített fotót.

Ez elvi kérdés. Ott vagyok a Facebookon, de ritkán lájkolok, posztolok. Néha viszket a tenyerem, de nem csinálok semmit. Itt az történt, hogy a Figyelőben megjelent egy írás, ami után házon belül eldöntöttük, hogy válaszolunk, mert példátlanul ocsmány volt az a cikk. Írtam egy szöveget, ami viszont már csak  a személyes hangvétele miatt sem sajtóközlemény volt, így úgy döntöttünk, a Facebook-oldalamra teszem ki a választ.

De akkor végülis ki válaszolt?

Én. Kolosi Péter.

Az RTL miért nem? Példátlan támadás, de a csatorna nem reagál?

Az RTL akkor elindította a jogi eljárásokat, jelentkezett is a Figyelő ügyvédje. Elismerték, hogy valótlant állítottak, felajánlották, hogy közlik a lapban a helyreigazítást. Egy normális viszonyban ezt az ügyet itt le kell zárni.

De ha jól értjük, nem indult úriemberinek a viszony.

Mondom, az ügy le van zárva.

Egy pár ezer példányban értékesített hetilapban megjelent cikk volt, amire reagált. Számíthatunk arra, hogy most már minden RTL-t érő támadásra felszólal?

Ha hasonló a téma, biztosan hasonlóan reagálnék.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Mi van azzal a 4 milliárdos követeléssel, ami szerepelt ebben a cikkben?

Nem tudom.

Komolyan mondja, hogy az RTL vezérigazgató-helyettese nem tud a felszólításról, amely arról szól, hogy fizessenek 4 milliárd forintot a TV2-nek?

Pontosítok: nem tart sehol.

Meglepő. Ez a háború a TV2-vel mennyire komoly?

Mi nem szeretjük háborúnak nevezni a versenyt, amelyben piaci szereplők vetélkednek.

Jó, akkor nevezzük rivalizálásnak. Hol tart most a verseny?

Így könnyebb válaszolni. Van egy versenytársunk, amely több mint két éve közölte, hogy egy éven belül piacvezető lesz. Ehhez minden jogszerű, etikus és etikátlan eszközt felhasznál. Ám a versenytársunk a mai napig nem lett piacvezető, továbbra is nyerésre állunk.

Lehet itt piacról beszélni?

Azt gondolom, hogy azért ez egy piac. Azon lehet vitatkozni, hogy a piac törvényei szerint működik-e, de ez már nem az én dolgom. Mi az ismert körülmények és adottságok között próbálunk jól működni. És mindezidáig sikerült is.

A nézettségben szűkülni látszik az olló.

Erre számítottunk. A TV2-csoport régóta eladó volt. Lehetett tudni, hogy ha új tulajdonosa lesz, akkor két utat választhat: az egyik, hogy csökkenti a kiadásokat és megelégszik a második, sőt olykor a harmadik hellyel, ennek megfelelően alakítja a programstruktúráját, a másik az, hogy pénzt tesz a cégbe és megpróbál pozíciókat megszerezni. Ráadásul az RTL Klub- és a TV2-csatornák közötti különbség az elmúlt években szokatlanul nagy volt. Ehhez nem volt elég, hogy mi jól teljesítsünk, nekik nagyon rossz teljesítményt kellett nyújtaniuk. Azaz a jelenlegi különbség a két csatorna között a reálisabb.

Andy Vajna azt választotta, hogy befektet. Van már olyan pozícióvesztesége az RTL-nek, ami kifejezetten fáj?

Nincs.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Még.

Azon vagyunk, hogy ez így is maradjon. Eddig egészen jó eredménnyel.

Nem tart attól, hogy a TV2 beéri az RTL-t?

Nem. A TV2-csoport több csatornát indított, ettől önmagában is várható volt, hogy közelebb kerül hozzánk, mert a nullánál mindegyiknek nagyobb a nézettsége, még ha némelyiknek nem is sokkal.

Biztos van olyan RTL-es szatellitcsatorna is, amelyiknek szinte nincs nézettsége.

Nincs ilyen. Minden csatorna jól van pozícionálva. Persze a TV2 indított egy filmcsatornát, az várható volt, hogy ez visz el nézőket a Film+-tól.

Az önök meg átnevezték a Film+2-t RTL Goldra.

Nem átneveztük, hanem tartalmilag átpozicionáltuk. Idehaza a magukat nem filmcsatornaként definiáló csatornák is nagyon sok filmet adnak. Nekünk van egy nagyon erős mozicsatornánk, nem kell annál sokkal gyengébb másik. Lehet értelmesebb dolgot is csinálni egy felülettel.

Csak hogy pontosítsunk: ez az értelmesebb az Anikó Show az RTL Goldon?

Az RTL Gold egy tipikus talkshow és gameshow csatorna lett. Ahol az Anikó Show mellett fut számos műsor, például a Legyen Ön is milliomos!

Ismétlésben.

Igen, és érdemes megnézni, minek mekkora a nézettsége. Például

a Legyen Ön is milliomos!-nál jóval többen nézik az Anikó Show-t, de a Balázs Show és a Mónika Show ismétléseit is. Akik ezeket a műsorokat le akarják venni, nem a műsorstruktúránkat akarják lecserélni, hanem a nézőt.

Ezek a trendek bármikor megváltozhatnak, hiszen pár éve egy előadáson azt mondta: kizárt, hogy az RTL híradója komolyan foglalkozzon politikával, hiszen azt nem nézik. Aztán láttuk, mi történt, miként azt is: a híradót nézik.

Szerintem én nem ezt mondtam, de akkor tegyük ezt helyre. Az, hogy mikor mennyi politikával foglalkozik az RTL híradója, az nagyon komolyan függ az aktuális nézői igényektől. Meg lehet nézni, milyen távolságban van a Híradó és a Tények nézettsége. Tényleg volt olyan időszak, amikor azt éreztük, az emberek nem akarnak politikát nézni, apatikusak voltak. Ez meghatározta a fő híradónk karakterét. Ezen mindenki sokat sajnálkozott, de a világban máshol is átalakultak a fogyasztói igények. Emlékszem arra, amikor a német RTL akkori hírigazgatója panaszkodott, mert korábban el nem tudta volna képzelni, hogy a híradójuk beszámol a milánói Fashion Weekről, most meg tudósítójuk van a helyszínen.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ha megnézzük az osztrák, a német, az olasz piacot, azért elmondható, hogy még a kereskedelmi média is tartott meg komolyabb, véleményformáló, közéleti műsorokat. Persze közben benne van a híradóban a milánói divathét is.

Vissza lehet ellenőrizni, minden ott van az RTL Moston: az összes fontos politikai ügyről beszámoltunk. Évekre visszamenőleg lehet ellenőrizni.

Ez egy könnyű válasz, hiszen mindenről be tudok számolni 30 másodpercben is. Nem mindegy, hogy a hírekről hangsúlyosan számol be egy híradó, vagy csak ledarálja, hogy aztán újra növelhesse a bulvár iránti igényt.

Maximum kiszolgáljuk a bulvár iránti igényt.

Nem ismerjük a folyamatot, azaz nem tudjuk, mi miért van.

Szerintem a hozzáértők pontosan ismerik a folyamatot. Én nem hiszek abban, hogy mi a bulvár iránti igényt nagyon tudnánk növelni, azt inkább csak kiszolgáljuk.

A kor, a megváltozott médiafogyasztás mindenhol a világon növelte az igényt a bulvárra.

Magyarország legnézettebb csatornájának nincs ízlésformáló ereje?

Ebből a szempontból nincs. Az ízlésformálásban így nem hiszek, annyira fragmentált már a piac, hogy ez nem működik. De szeretnék valamit leszögezni, amit mindig elmondok, de valahogy mindig elmegy mindenkinek a füle mellett.

Mi hegyezzük a miénket.

Azon a napon, amikor elindult az RTL2, immár több mint öt éve, elindult egy híradó Rábai Balázzsal. Az a híradó, ami belső késztetésünknek köszönhetően került a programba, szinte kizárólag politikáról és közéletről szól.

Van az RTL-nek jó pár második generációs csatornája.

Hét darab.

Ezek közül egyre tényleg nem férne el több társadalmi, közéleti műsor?

Meg lehet nézni a nagy televíziós társaságok portfólióját Európában, a legtöbb példánál ugyanígy nem fognak ilyet találni.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

De ilyen kormányzati médiatúlsúlyt sem találni ezekben az országban.

Igaz, de nekünk ezzel nincs dolgunk. Ezt sokan félreértik.

Hiszen csak pénzt kell termelniük.

Ezt úgy mondja, mintha üzletet vezetni szégyen volna. Nem az, de lehet úgy pénzt termelni, hogy az ember tisztességes, vállal társadalmi felelősséget, és minőséget gyárt. És egyébként nyilván övön aluli visszalőnöm, de: miért, a 24.hu mit csinál?

Oké, vettük. De ha volt értelme elindítani az RTL2 híradóját, akkor miből következik, hogy nincs értelme közéleti csatornát működtetni?

Ebben a pillanatban erre nincs piacképes igény.

Ezt gondolja, vagy ezt igazolják a kutatásaik?

Lehet látni a nézettségeket, és lehet tudni, hogy mi az, amit a nézettsége ellenére is képernyőre teszünk. Ha ezekből egy egész csatornát akarnánk csinálni, ki lehet számolni, mit érnénk el.

Van legalább két, ebből élő csatorna az országban.

Az más. Máshogy alakultak ki, más a profiljuk, a finanszírozásuk. És azért vannak olyan műsoraink, amelyek tíz éve képernyőn vannak ezzel a céllal.

Kezdődik a közszolgálati tartalmak felsorolása: Házon kívül, XXI. század…

Ott még nem is tartok.

Ugye előtte nem a Fókuszt akarja megemlíteni mint közszolgálati magazint?

De.

Bátor mondás a Fókuszt közszolgálati műsorként emlegetni.

Mint a Fókusz egykori műsorvezetője és főszerkesztője már húsz évvel ezelőtt is ezt mondtam. Pontosan tudom, hogy mi került bele a műsorba. És attól, hogy benne volt a fülzsírgyűjtő meg két női mell, akkor is voltak benne kifejezetten hasznos riportok, és most is vannak, a bulvár témák mellett. Tényszerűen attól még nekem van igazam, hogy ott volt az a másik két anyag is. És egyébként igenis fontos a Házon kívül meg a XXI. század.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

És ott van még Baló György is.

Igen, ott van.

Akinek a műsora hol éjfélkor kezdődik, hol negyed kettőkor.

Ahogyan a Barátok közt is hol este nyolckor, hol este kilenckor. Ennek én sem feltétlenül örülök. Lehet, hogy a Magyarul Balóval kezdési időpontja változik, de a sorrend soha, azaz ugyanazok a műsorok vannak mindig előtte. Nyilván nem az a célunk, hogy minél később legyen. De az a műsor nem is való sokkal korábbra: egy értelmiségi, talking heads műsornak saját közönsége van. Ez azért nagy közönség: nagyobb, mint a nyomtatott lapok olvasottsága az utóbbi időben.

Iparági pletykák szerint Baló György abbahagyja.

Tegnap este leveleztem vele, ilyet nem írt.

Ez volt a téma?

Nem, egyáltalán nem. Arról leveleztünk, mikor tudunk ebédelni hárman, Kotroczó Róbert hírigazgatóval egy jövő évi projekttel kapcsolatban

Baló György új műsort kap?

Nem ezt mondtam. De kifejezetten a jövőről lesz szó. Szóval nem úgy tűnt, mintha bármelyik fél azon gondolkodna, hogy ne legyen Magyarul Balóval jövőre.

Mi újság a Fallal? Lement az első adás előbb, mint tervezték, hogy beelőzzék a TV2-t. Tényleg arra számítanak, hogy a vetélytárs ellopja a formátumot?

Igen. De öröm volt látni, hogy újra jól döntöttünk, a próbaepizód 27% feletti közönségarányt produkált és visszaigazolta újra, hogy jó úton járunk.

Amikor a TV2 etikátlan eszközeit említette, erre gondolt?

Igen, többek közt. Majd a bíróság eldönti, hogy jogszerűtlen-e, amit a TV2 csinál, de hogy etikátlan, az biztos.

Akkor ez pont olyan, mint amikor az RTL megcsinálta a Való Világot, miközben a TV2 súlyos pénzeket fizetett ki a Big Brother licencére?

Vártam a kérdést.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Tehát ki kezdte a lopásosdit?

Értem, hogy a Való Világ ikonikus példa, mert az RTL változata sikeresebb lett az eredetinél. Már nyolc évadot megélt. Igen, ez megtörtént, egyszer, tizenöt éve. 2002-ben.

Akkor lett programigazgató, nem?

Igen, akkor. Illetve egy évvel korábban.

Vállalja a felelősséget ezért?

Vállalom. Nem szeretnék most belemenni a részletekbe, de akkor az helyes döntés volt.  De az elmúlt tizenöt évből nincs másik ilyen példa. De mondok párat a TV2 részéről: Vacsoracsata-Hal a tortán, vagy a Sztárban sztár, aminek az eredeti formátuma nálunk volt, ám el sem tudtuk kezdeni, mert megelőztek a másolattal. Tárgyalásban voltunk a Sztárok a jégen formátuma kapcsán, de azt is nyúlták. A TV2 gyakran csinálja, hogy készít egy hasonló formátumot, és műsorra tűzi.

Akkor kihúzhatja magát: másolja a konkurencia.

Persze, ez okozhat büszkeséget is.

De nem ártana kicsit kreatívabbnak és bátrabbnak lenniük, ha csak egyetlen eredeti gondolatuk lenne…

Baj van az RTL utánpótlás-nevelésével?

Azzal nincs. Miért?

Azt mondja, a TV2-nél egyetlen eredeti ötlet sincs, ám az RTL, sőt talán személyesen ön nevelte ki Fischer Gábort, aki a TV2 programigazgatója.

Valóban még a diplomamunkájánál is én voltam a konzulense, a szakmába is mellettem lépett be. Ha tőlünk nyúlnak szakembert, az inkább azt jelzi, hogy jól végezzük a dolgunkat.

Diplomatikus válasz. Hol tart az előző vezérrel, Dirk Gerkensszel a perük? Dörzsölik már a kezüket az RTL pénzügyesei?

A per még folytatódik, hiszen még csak elsőfokú döntés született, ami nem jogerős. Ez a részünkről nem személyes ügy, nincs tenyérdörzsölés.

Megnyerik?

Szerintem igen.

Elmondja, milyen igazi szabálytalanságokat húzott elő a perben az RTL a sifonérból? Mert olyan dolgok kerültek csak ki, hogy Gerkens a feleségét céges költségen szállíttatta, vagy, hogy olyan éttermi számlákat számolt el, amikhez nem volt joga. Ezekből mi igaz?

Ez egy folyamatban lévő jogi ügy, amiről nem kívánok semmit mondani.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Van bármilyen kapcsolata Dirk Gerkensszel?

Nincs.

Nem is lesz?

Nem. Miért volna?

Amikor ilyen történet van, mint A Fal című műsorral kapcsolatos konfliktus, akkor nem veszi elő a telefonját, és hívja fel, hogy megtudja: ezt így hogy?

Azt gondolom, hogy kulturált versenyhelyzetben ez nem lenne ördögtől való tett, de a jelenlegi helyzetben elképzelhetetlen.

Ha most leülne ide mellénk, köszönnének egymásnak?

Furcsa lenne igennel válaszolnom, mert az elmúlt időszakban bárhol, bármikor találkoztunk, nem köszöntünk egymásnak.

Van olyan a TV2-nél, akinek néha írna, szólna?

Előfordult már többször is, hogy írtam, szóltam.

Marsi Anikó?

Anikóval többször találkoztam. Több helyen megkérdezték, mit gondolok róla. Mi együtt jártunk iskolába, együtt készítettünk műsort, békésen váltunk el, és ezért bőven elég, ha a véleményemet csak neki mondom el, személyesen.

Kicsit feszült lett ez így a végére. Miközben igazi hír talán nincs is ebben az interjúban. Lehet egy utolsó, olyan, amit talán mindenki átvesz majd?

A feszültséget nem én hoztam magammal. Az RTL-csoport a folyamatos nyomás és felfokozott verseny ellenére még mindig piacvezető. Szerintem ez szép gondolat. Túl vagyunk egy nagyon sikeres Survivorön, Konyhafőnök VIP-n, X-faktoron, Fal előpremieren, az Oltári csajok nagyon szépen teljesít az RTL II-n, sőt hajlamosak vagyunk így ősszel a tavaszra már nem is emlékezni, pedig ott volt a nagyon sikeres Házasság első látásra vagy a Mi  kis falunk, az év egyik vitathatatlanul legnagyobb sikere. Nyáron nagyon jól indult az RTL Gold és az Anikó Show, és nem rég jelentettük be az RTL Most megújulását amivel megint csak valami olyat vezetünk be a magyar piacon ami eddig még nem volt. És a Celeb vagyok, ments ki innen! még csak most kezdődik. Ja, és ne felejtsük el, hogy a Híradó, ami évek óta piacvezető, novemberben akkorára nyitotta az ollót, hogy már körülbelül másfélszer annyian nézik, mint a Tényeket. Talán így ez egy kerek értékelés az elmúlt 11 hónapról.

Azért egy kérdésünk még maradt a jövőről: az idén lesz karácsony Kevin nélkül?

Háromszor volt már. Maguk a filmek meg még sokkal többször. Néha váltani kell…

Olvasói sztorik