Kultúra

A japánok már rég feltalálták az RTL új vetélkedőjének alapját

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2017. 12. 04. 20:04

Az RTL Klub és a TV2 közötti háború a hétvégén csúcsosodott ki, mikor is A Fal második epizódját adta le inkább az RTL, mire a TV2 előrébb hozta a Korhatáros szerelem című új sorozatát, dupla résszel indultak, de egy afrikai viharjelzés miatt mégsem a Celeb vagyok, ments ki innen!-nel mérte össze az erejét a Korhatáros szerelem, hanem a grandiózusnak, és világsikernek beharangozott Fallal ment egy időben a TV2-es sorozat premierje. Az elmérgesedett médiaharc mellett arról viszont még nem ejtettünk szót, hogy mi is ez a kvízműsor, és megérte-e a csatornának borítani a korábbi terveket, és hamarabb lehozni az egyelőre Milánóban forgatott produkciót.

Háború A Fal mögött: az RTL Klub elővágott a TV2 titkos terve miatt
Szivárogtatás, műsormásolás, nemzetközi „mentőakció” – iparági krimi a két nagy kereskedelmi tévé újabb nagy csatája.

A formátum eredetileg amerikai, az RTL Klub hosszú tárgyalások után szerezte meg a licenszet, és hozta el a The Wall magyar verzióját. A csatorna programigazgatója, Kolosi Péter viszont még korábban elmondta a 24.hu-nak, hogy mikor megtudták, hogy a TV2 is hasonló műsort, a Piramist tervezgeti Stohl Andrással, léptek. A két konkurens azóta a nézők előtt intézi az ügyeit, az RTL Klub nem enged, egy premier előtti adást már felvettek, most szombaton pedig folytatták a vetélkedőt, amiről pár hete a TV2 úgy nyilatkozott, hogy

nem annyira egyedi A Fal, mint amennyire az RTL el akarja hitetni. 

És ebben tulajdonképpen igazuk is van, A Fal viszonylag friss az NBC-n, tavaly decemberben kezdték sugározni , aminek az egyik producere nem más, mint a Cleveland Cavaliers egyik játékosa, az NBA sztárja, LeBron James. Bár A Fal már végigsöpört a külföldi piacon Dél-Amerikától egészen Európáig, az amerikai sajtó nem rajongott érte, az IMDb-n 6,1 ponton áll, és egy összeollózott, de újnak eladott ötletként írták le. A Vulture annak idején úgy képzelte el a brainstormingot, hogy a leendő producerek Jamesszel az élen túl sokáig nézték a vetélkedős csatornákat egy este, és akkor pattant ki a fejükből a nagy ötlet, aminek az alapja már nagyon régen fut az amerikai tévében.

LOS ANGELES - FEBRUARY 12:  Game show host Bob Barker poses among prizes at the "Price is Right" 6,000th show taping on February 12, 2004 at the CBS Television Studio, in Los Angeles, California. (Photo by Amanda Edwards/Getty Images)
Fotó: Amanda Edwards/Getty Images

Azon izgulunk, hogy hova esik le a golyó

Sebestyén Balázs legújabb műsora több, régen bevált receptet gyúrt egybe, a játékosokat pedig óriási összeggel csábította a csatorna, az elérhető maximum ugyanis 100 millió forint, illetve egy matekos kommentelő szerint csak majdnem annyi. Valaki ugyanis kiszámolta, hogy nem teljesen éri el a 100 milliót a nyeremény, az elérhető plafon összesen  98 699 940. De ez igazából csak részletkérdés, hiszen nincs az a szerencsés páros, aki ennyit vihetne haza, szóval kissé átvágás a kilenc számjegy. Nem sokkal nagyobb, mint a Majka-féle 50 milliós játszmában a lehetséges 50 millió, de legalább jól hangzik.

A vetélkedőben legalább annyira számít egy-egy helyes válasz, mint a szerencsés kéz, és egy óriási falon pattogó labda dönti el, hogy mennyit vihetnek haza a játékosok, és mennyit kell levonni az addig megszerzett pénzből. Három fordulóból áll A Fal, az elsőben az egymást jól ismerő páros együtt válaszolgat általános kérdésekre, miközben azt figyelik, hogy hova esik le a magasból a labda, és melyik, különböző összeget jelentő rekeszben végzi. Itt nem gond, ha nem tudják a delikvensek a választ egy adott kérdésre, csak az a lényeg, hogy ne legyen a végösszeg nulla a kör végén.

Fotó: RTL Klub

A második körben már más a felállás, a páros egyik tagját elzárják egy bódéba, ahol csak válaszolgat, de nem tudja, mi zajlik a stúdióban, ahol a másik játékos dönti el, honnan indítsa a labdát, hogy a legnagyobb összeget találja el, a harmadik kérdés végén pedig jönnek a piros labdák, amik mindig elvesznek az addig gondosan gyűjtögetett pénzből. A következő körben már négy válaszlehetőség közül kell rábökni a helyesre, és a pénznyeremények is nagyobbak, végül pedig, ha a játékosok letudták a labdákat, már csak a szerződés van hátra. Az elzárt fél kap egy ajánlatot, akár Gundel Takács Gábor bőröndös vetélkedőjében, az Áll az alkuban!, ahol mondjuk nincsenek kérdések, de mindig lehet a biztosat választani, és elfogadni a rejtélyes igazgató ajánlatát. A Falnál a stúdióban álló játékos tudja csak, hogy mennyivel távozhatnak, a válaszokat adó maximum csak bízhat a párjában, és visszautasíthatja a szerződést.

Dióhéjban ennyi, nem egy korszakalkotó ötlet, de azon lehet izgulni, hogy a 100 vagy a 220 ezres rubrikába esik az óriási labda. 

A második adáson sem lehetett érezni, hogy az RTL kapkodott volna, hogy leelőzzék a konkurenciát, maximum az lehet zavaró, hogy Sebestyén Balázs túl sokszor hangsúlyozza, hogy micsoda fantasztikus műsorról is van szó. Sebestyén egyébként nem csak azért volt jó választás, mert a csatorna vezető arca, hanem mert jó sokszor el lehet lőni a Balázs show-s poénokat. Elvégre annak idején a kibeszélő műsorában is volt egy fal, ami miatt kitört a botrány, miután elkiáltotta magát, hogy „induljon a fal”! Ezen kívül egyelőre nem látni, hogy a műsorvezető ki tudná használni a humorát, még akkor sem, ha egy olyan házaspárt raknak elé, mint szombaton, akik között 30 év a korkülönbség a férfi javára. Inkább szomorú volt, ahogy ezen lovagoltak a játék alatt.

Fotó: RTL Klub

Már a 70-es évektől működik egy fal

A The Price is Right (~helyes az összeg) című műsornál nehéz amerikaibb dolgot elképzelni, a lényeg, hogy minél pontosabban megtippeld egy adott tárgy, utazás, vagy bármi értékét. A nézők gyakorlatilag önkívületi állapotban várják, hogy a játékba szólítsák őket, és ha jól találtak el egy-egy árat, ünnepeltetik magukat.

Megdöbbentő élmény akár egy részt is végignézni, nem lát minden nap az ember egy turmixtól extázisba eső felnőtt férfiakat és nőket, akik tapsra biztatják a közönséget, mintha jobban emlékeznének az éljenezéstől az árcédulákra. 

Ha még valakinek megvan az Így jártam anyátokkal második évadában is szenteltek egy részt a vetélkedőnek: Barney Stinson az eredeti formátum műsorvezetőjét, Bob Barkert képzelte az apjának, és mekkora öröm érte, amikor Barney találkozhatott vele, és minden halálfölösleges dolgot összenyert. A The Price is Rightban többféleképpen lehet nyerni, de az egyik lehetőség a plinko, ami gyakorlatilag megegyezik A Fallal, csak műveltségi kérdések nélkül. A versenyző zsetonokat kap a helyes árakáért válaszokért, amiket maga dob le a plinko táblán, hogy azok minél nagyobb összegnél kössenek ki.

A másik, amit még a The Wall formátumával kapcsolatban emlegetni szoktak, az a japánok nagy rejtélye, a pachinko, a fémgolyós arcade, ami inkább a szerencsejátékok halmazába tartozik, és igazi függőséget jelent rengeteg japánnak. Nekem is volt akkora mázlim, hogy láttam pachinkózó tömegeket, és azt, hogyan vesznek a legelvetemültebbek mágneses cipőket, hogy egy golyó se guruljon el a földön. Itt is hasonló a mechanizmus, a pénzünkért golyók járnak, amik egy akadálypályán esnek le, és sosem mindegy, hogy hova: a szerencsétől és a technikánktól függ a tárgynyeremény, mivel Japánban nem járhat közvetlenül pénz a golyókért cserébe.

A szabályokat megkerülve az adott biciklit, vagy bármit a pachinkós termek közelében lehet eladni, ez az ügyes kompromisszum. 

Minden pachinko-gép más, egyedileg készülnek, így fontos része a játéknak a statisztika. A kijelzők mutatják a legjobb automatákat, nem véletlenül áll hosszú sor a termeknél nyitás előtt. Akinek nem világos, hogyan kell elképzelni a játékot, annak érdemes megnézni az alábbi videót.

Összességében egy Legyen ön is milliomos!-t kereszteztek az amerikai producerek az ártippelgetős műsorral és a pachinkóval, de a kommentek alapján a magyarok vevők A Falra. Az viszont kiderül, hogy a nézettség megszenvedte az RTL Klub és a TV2 csatározását, ahogy már írtuk, valószínűleg a sok időpont-variálás miatt nem ültek annyian az RTL elé szombat este, mint szoktak. Nyert ugyan a Korhatáros szerelemmel szemben, de nem lehet felhőtlen az öröm, hiszen nem szerepelt olyan előkelő helyen az adás.

Watching tv and using remote control
Megbüntették a nézők az RTL-t és a TV2-t a médiaháborúban
A szombati eldurvult médiaháború nézettségi eredményei felemásak: az RTL és a Fal megnyerte ugyan az estét a Korhatáros szerelemmel szemben, de nem lehetnek felhőtlenül boldogok. A TV2-nél pedig pláne nem.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.