Kultúra a világ egy fura hely

Gazdag és erős ország képét mutatják az észak-koreai propagandavideók

Ennél azonban semmi sem lehetne távolabb a valóságtól.

A véres ázsiai diktatúra az elmúlt években egyre hajmeresztőbb történésekkel hívta fel magára a figyelmet: az évek óta folyó atom- és rakétaprogramjukat földalatti robbanások és eltévedt rakéták jelzik, ma pedig kiderült, hogy kivégeztette a fura betegségeket is okozó nukleáris programnak otthont adó létesítményekért felelős tisztviselőt, mindössze azért, mert elégedetlen volt a munkájával.

Kapcsolatuk az Egyesült Államokkal és Japánnal egyre feszültebb, közben viszont még arra is van idejük, hogy atomháborúval fenyegetőzzenek. Nem túl bölcs ötlet, de Kim Dzsongun eddig ezt jól láthatóan még nem dolgozta fel.

Az országban mindennapos az éhezés, Phenjan központjában viszont egymást érik a magasházak, a déli határon pedig patyomkinvárosok próbálják meg azt a látszatot kelteni, hogy az eddig kevesek által átlépett határon belül minden a legnagyobb rendben. A képet az elmúlt évtizedekben természetesen propagandavideókkal is erősítették, most ezek közül mutatjuk be a legszürreálisabbakat.

Autóreklám a kétezres évek végéről – más kérdés, hogy autót igen kevés magánszemély engedhet meg magának. Nem is meglepő, hogy a Pjeongva gyár 1999-es alapítása óta alig ezer autót gyártott. Kérdés persze, hogy ebből hány talált gazdára.

Három nap alatt elfoglalják Szöult, legyőzik az ellenfelet segítő amerikai katonákat, majd újraegyesítik az országot

Tűzeső hull majd a háborús központokra – mondja már címében is a videó, amiben a Fehér Házat és a Capitoliumot is felrobbantják

Tiszta szupermarketek, egymást érő, mosolygó vásárlók és árubőség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik