Nagyvilág

Észak-Korea biztos a háborúban

 

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség a phenjani külügyminisztérium nyilatkozatára hivatkozva azt közölte, hogy

nem az a kérdés, hogy lesz-e háború a Koreai-félszigeten, hanem az, hogy mikor tör ki.

A koreai külügy szerint a nagyszabású dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok, továbbá Washington fenyegetései, amelyek szerint megelőző csapást mérne Észak-Koreára, a háborút a Koreai-félszigeten kétségtelen ténnyé teszik – már csak az maradt kérdéses, hogy mikor tör ki.

Nem akarunk háborút, de nem bújunk el előle. Ha az Egyesült Államok elszámítaná magát türelmünk megítélésében és atomháborút robbantana ki, biztosan nagy árat fizettetnénk vele hatalmas nukleáris erőnkkel, amelyet állhatatosan fejlesztünk

– közölték Phenjanból fenyegetően. A közleményt feltehetően annak hatására adták ki, hogy Dél-Korea és az USA minden idők legnagyobb közös hadgyakorlatát tartja a Koreai-félszigeten, amelyben 12 ezer amerikai katona ás 230 harci repülő is részt vesz. A hadgyakorlaton észak-koreai nukleáris és rakétatámadást is szimulálnak, és annak elhárítását gyakorolják.

A hadgyakorlat előtt pár nappal Észak-Korea hosszabb idő után ismét rakétát tesztelt, ami után azt mondták, így már akár Washingtonra is lőhetnek atomot.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik