Kultúra

Megkötötték az üzletet, ami megváltoztatja Hollywoodot

A Disney megvette Rupert Murdoch médiabirodalmát. A történelmi üzlet részeként a Marvel-jogok is egy helyre kerültek.

Úgy tűnik, megkötötték a hetek óta rebesgetett szórakoztatóipari gigaüzletet. A Walt Disney Company megvásárolja Rupert Murdoch szerteágazó mozi- és tévébirodalmát, vagyis a 21th Century Fox szórakoztatóipari üzletágának jelentős részét. A vételár 52,4 milliárd dollár, ami csaknem 14 ezer milliárd forintnak felel meg (emellett még átvállalja a cég csaknem 14 milliárd dollárnyi adósságát is).

Az üzlet részeként a Disney tulajdonába kerül Murdoch médiavállalatának 39 százalékos részesedése is a brit Sky televízióban. A Disney ezzel a húzással szeretné bebiztosítani hamarosan elinduló, Netflixhez hasonló streamingszolgáltatását is. Az egyik megszerzett leányvállalat, a 20th Century Fox nevű kábelcsoport, amelyben szerepel az FX Network, a National Geographic és még 300 nemzetközi csatorna. A Disney ezzel az utolsó Marvel-jogokat is megszerezte, hiszen így az X-Men-franchise és a Deadpool ugyanoda került, ahova a Bosszúállók és tavaly óta Pókember is tartozik (ami egyben azt is jelenti, hogy Hulkékat innentől akár össze is lehet ereszteni Farkasékkal). A Fox News és a Fox Sports csatornákat viszont Murdoch megtartotta, ezeket hamarosan új cégbe szervezik.

Akárcsak az AT&T és a Time Warner egyesülése, ez is egy olyan jövő irányába mutat, ahol pár mindent behálózó óriáscég uralja a teljes szórakoztatóipart. Nem véletlen, hogy sorra cikkeznek az amerikai lapok arról, hogy ez az üzlet át fogja formálni Hollywoodot.

Borítókép: Deadpool/20th Century Fox

Ajánlott videó

Olvasói sztorik