Kultúra

Maró anyaggal támadtak egy lengyel színházban Schilling Árpád darabja után

A varsói színház ellen rendszeresen tüntetnek jobboldaliak.

Maró anyagot tartalmazó flakont dobtak a színpadra Schilling Árpád előadása után a varsói Powszechny Színházban – írja a hvg.hu. A színház közleménye szerint három ember megsérült, ketten könnyebben, egyet pedig kórházba kellett vinni. A színpadot éppen átrendezték, műszaki munkatársak voltak fenn.

A Zuhanás című darab egy lengyel családról, a képmutatásról és a fiatalok radikalizálódásáról szól. A magyar rendező nem volt Varsóban, de telefonon beszélt a színház igazgatójával, aki elmondta: az előadás alatt nem volt jele annak, hogy bárki támadni készül, vagy nem tetszik neki a darab. Schilling ugyanakkor elmondta, a színház ellen sokszor tüntetnek jobboldaliak, van, hogy szkinhedek vonulnak fel, máskor nénik énekelnek, előfordul, hogy a közönséget a rendőrségnek kell védenie.

A rendező arról is beszélt, hogy a színház ellen a horvát Oliver Frljic Átok című darabjának bemutatója után kezdődtek tiltakozások, ebben a katolikus egyházat kritizálták. Elmondta, bár hasonló folyamatok zajlanak Lengyelországban, mint itthon, ott a művészet elleni állami kirohanások durvábbak, de a művészek védekezése és szolidaritása is erősebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik