Kultúra

Rendkívüli bokszmeccset örökít meg a századforduló legfurcsább filmje

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 11. 01. 15:00

Az 1901-ben született alkotás pofonjai bármelyik Bud Spencer- és Terence Hill-klasszikust megszégyenítik.
Korábban a témában:

A filmtörténet első rendezőzsenije, Georges Méliès (1861-1938) és társai egyáltalán nem mentek messzire egy kis szürrealitásért, filmjeik mai szemmel így leginkább furának (és persze rövidnek) hatnak, megoldásaikat látva azonban még mindig elismerően csettintünk. A művek közül számos darab azóta persze örökre elveszett, köszönhetően az azóta eltelt évszázad viharainak, így a háborúk pusztításának.

Maradtak azonban még bőven furcsaságok, melyek közül korábban már többet is bemutattunk – így a törvény elől menekülés legabszurdabb példáját, a mindenféle biztosítás és óvintézkedés nélkül életveszélyes trükköket bevállaló Buster Keaton filmjeit, vagy épp a filmgyártás korai zsengéit, melyeket még a modern, CGI-vel dúsított filmeken felnőttek is imádnak.

Nem szereti a régi filmeket? Ezeket a rég feledésbe merült darabokat akkor is imádni fogja
A filmgyártás hajnalán, az alig néhány perces filmek korában is készültek olyan, mára feledésbe merült klasszikusok, melyek most, száz évvel később is imádnivalóak, vagy épp érdekesek. A legismertebb korai rendezők tíz munkájával be is bizonyítjuk ezt.

Ma egy újabb Méliès-darabot mutatunk be, a Nagydarab és a Cingár bokszmeccsét.

Az első európai filmstúdiót építő, pályafutása során több mint félezer filmet  – operatőrként, színészként, rendezőként és forgatókönyvíróként is – jegyző zseni még a sci-fi műfaját megteremtő Utazás a Holdba előtt egy évvel, 1901-ben készítette el a fura mérkőzést bemutató kétperces filmet, ami máris egy meglepő felütéssel indít:

két, magára fehér leplet terített nő egy szempillantás alatt bajszos, hiányos öltözetű férfiakká változik, akik Bud Spencer-filmeket megszégyenítő mozdulatokkal próbálják meg minél laposabbra csépelni egymást.

A harc során persze számtalan, a rendező zsenijét dícsérő trükk is megjelenik, hiszen a vékonyabb harcos rögtön az elején úgy megpörgeti a másikat, mint a szólásbéli utcalány a retikült:

Cserébe az azonban egyszerűen darabokra szedi az ellenfelét:

Aztán persze meggondolja magát, és inkább összerakja, hogy aztán kiegyezzenek egy döntetlenben:

A címbeli Nagydarab és Cingár csak a film közepén jelenik meg, és a harc eleinte nem tartogat túl sok izgalmat, hiszen a vékony férfi nem igazán tudja, hogyan is győzhetné le a másikat, hiszen még felemelni is alig bírja. A meccset végül a Nagydarab az általa feltalált úthenger-fogással próbálja megnyerni, hiszen egyszerűen csak ráesik a másikra:

A taktika jónak tűnik, de a papírvékony Cingárba hirtelen visszatér az élet, és Föld körüli pályára küldi a testes ellenfelét:

Arra azonban nem számít, hogy a lendület egy idő után elfogy majd, így a Nagydarab nemsokára visszazuhan, sőt, épp rajta landol majd. Ez persze nem viseli meg a Cingárt, így egy agyrázkódást lábon kihordva az épp felállni készülő sporttárs hasára ugrik, a meccs pedig ezzel véget ér:

Az effektusok, illetve a színészi játék mai szemmel nyilvánvalóan gyengének tűnik, de a századfordulón mindez persze forradalmi újdonság volt, hiszen ilyen képsorok korábban sosem léteztek, az emberek pedig rohantak a mozikba, hogy lássák a francia rendező, vagy bármelyik kortársa – a brit Walter R. Booth, vagy a spanyol Segundo de Chomón munkáit.

A teljes film:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.