Kultúra

Százéves film rejti a törvény elől menekülés legabszurdabb példáját

A századfordulón születő, viharos gyorsasággal egyre nagyobb tömegekhez eljutó új művészet, a film már az első években ezerszámra ontotta a szürreálisnál szürreálisabb munkákat. Megbecsülésük mára egyszerűen szétfoszlott, pedig igenis bőven léteznek olyan darabok, melyek ma is szórakoztatóak, (itt és itt mutattunk be közülük néhányat) sőt, a kor színész-fenegyereke, a kaszkadőröket sosem alkalmazó, életét minden másodpercben kockára tevő Buster Keaton filmjeit nézve csak nevetni tudunk a XXI. század CGI-vel felütött, egy témáról már a sokadik bőrt lehúzó filmjein.

Ma egy újabb, említésre érdemes darabot mutatunk be a XX. század első éveiből:

az 1906-ban született The “?” Motorist-ot.

A némafilmek kapcsán legtöbbször emlegetett Georges Méliès kortársaként működő brit Walter R. Booth a természet törvényeit meghazudtoló trükkfilmek terén jeleskedett, de az ő munkája az első brit animációs film, A művész keze (The Hand of the Artist, 1906) is.

A The “?” Motorist ennél azonban jóval érdekesebb témát ragad meg: a feleségével utazó autós egy rendőr elől való menekülését.

A történet rémesen egyszerű: a széles úton kocsizó pár elé rendőr lép, hogy megállítsa őket, de a sofőr nemes egyszerűséggel elüti őt. A rend éber őre a motorháztetőre csuklik, ahol viszont a változatosság kedvéért a feleség kezdi el csépelni. A rend még mindig éber őre végül az autó alá esik, és áthajtanak rajta.

Csodával határos módon azonban még mindig lábra tud állni, sőt, egészen a városig fut utánuk – ahol az autó egyszerűen felkúszik egy ház falán, majd felrepül a csillagok közé, megkerüli néhányszor a Holdat, köröz a Szaturnusz gyűrűin, aztán pedig visszazuhan a földre, átütve a bíróság tetejét. A néző már-már azt hihetné, hogy innen tényleg nincs menekvés, de a furcsa pár még erre is rácáfol:

A filmből öt évvel később, 1911-ben Booth egy újabb, jóval hosszabb verziót készített, annyi különbséggel, hogy itt egy robotsofőr visz nászútra egy friss házas párt, meglátogatva a Naprendszer bolygóit, sőt, láthatjuk a Szaturnuszban (!) élő, iskolásgyereknek maszkírozott ufókat is!

Az ifjú pár autója aztán egy másik bolygóra zuhan, de egy bírósági épület helyett immár egy gejzírre, ahonnan rejtélyes módon egy fura tenger fenekére, majd egy fára, ahonnan szokatlan módszerrel egy vadász szedi le őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik