Kultúra a világ egy fura hely

Hajmeresztő módszerrel próbálták kimenekíteni a katonákat a harctérről az ötvenes években

Az amerikaiak ötlete szemmel láthatóan nem volt épp finom. Videó.

A második világháborúban a brit és az amerikai légierő is próbálta megkönnyíteni a katonák kimenekítését az ellenséges vonalak mögül, de a tengerentúlon nem elégedtek meg a legegyszerűbb megoldással, így a háború utáni években a CIA-vel, illetve az amerikai hadsereggel közösen egy igazán hajmeresztő ötletet dolgoztak ki:

apró léggömböt rögzítettek a katonákra, majd így próbálták őket felkapni a repülőgépekkel.

Az ijesztően hangzó ötlettel már a második világháború utolsó éveiben próbálkoztak – ezen az 1944-es felvételen például előbb báránnyal, majd már emberi tesztalannyal is:

Az ötletet a következő években aztán némiképp csiszolták, így végül kialakult a STARS, vagy Skyhook néven emlegetett, Robert Edison Fulton Jr. által kifejlesztett rendszer, melyet a légierő C-130 Hercules szállítógépein, illetve a repülő erődnek nevezett B-17-esein és C-47 Skytrainjein egészen 1996-ig használtak.

Így például az Edwards légitámaszpont feletti 1966-os gyakorlatokon, vagy élesben, a vietnami Phang Rangban:

Természetesen nem csak emberek, hanem utánpótlás, vagy épp szükséges eszközök szállítására is használták:

A rendszer működése egyébként meglepően egyszerű volt: az elkapáshoz szükséges csomagban egy ruha, hám, valamint egy apró, héliummal tölthető ballon kapott helyet. Ennek százötven méter magas kötelét kapta el a speciálisan átalakított orrú repülőgép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik