Kultúra

Apró nukleáris katasztrófát okozott egy Budapest ostroma elől menekülő teherautó

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 09. 15. 17:05

Rádium volt a Németország felé menekülő teherautó rakterében. Bombatámadás érte.
Korábban a témában:

A második világháború milliónyi emberi története, vagy apró történése közül számos még ma sem ismert, hiszen családi legendáriumok, vagy rég elégett, vagy eltűnt beszámolók őrzik, így mindig érdekes ráakadni egy-egy új (de legalábbis számunkra új) történetre – így az Autó című folyóirat első évfolyamának 7. számában (1948. június 1.) megjelent

Rádiumbánya a teherautóban

címet viselő, első olvasásra nem túl hihető anyagra, ami a Budapest ostroma elől két teherautón Nyugatra menekített csomagokról mesél.

A raktérben a főváros polgármestere, Dorogi Farkas Ákos személyes ingóságai mellett a harmincas évek derekától a második világháborúig Budapest Székesfőváros Közkórházainak Eötvös Loránd Rádium és Röntgen Intézete néven működő, a Bakáts téren álló gyógyintézményből (az épület eredetileg az Erdey Szanatórium nevet viselte, de később több néven is működött – legutóbb a Schöpf-Mérei Kórház és Anyavédelmi Központ része volt, de 2009 óta üres) származó három grammnyi rádium is helyet kapott. A Németország felé tartó járműveket útközben viszont bombatámadás érte.

A lángoló autókból semmit sem tudtak kimenteni, így az összes érték hamuvá vált – kivéve persze a rádiumot, ami a nagy hőtől az országútba, illetve az autóroncsba olvadt. A cikk szerint a hamarosan érkező amerikai csapatok is felismerték a veszélyt, és megállapították, hogy tizennyolc méteres körzetben a szokásosnál jóval magasabb a radioaktivitás mértéke.

A jelenséget végül a belgák szüntették meg: eltávolították az út egy darabját, majd a belga rádiumkutató intézetben kinyerték belőle a rádiumot, az írás végszava szerint pedig

a hazahozatali kormánybiztos, aki nemrégiben érkezett vissza Belgiumból, munkatársunk kérésére elmondotta, hogy a rádium kiolvasztásának munkálatai már megkezdődtek Belgiumban, s így számítani lehet arra, hogy azoknak legalább egy része most már belátható időn belül ismét visszakerül hozzánk, s ezzel fokozottabb méreteket ölthet a rákos betegségek elleni küzdelem.

A teljes írás:

Fotó: Fortepan/Nagy Gyula
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.