Kultúra

Nemcsak Nagy Feró miatt lesz érdekes a Pappa Pia

Augusztus 15-én érkezik az év “bulifilmjeként” beharangozott új, magyar musical. Mindent összeszedtünk, amit tudni lehet a Pappa Piáról.

A történet

A történet szerint a mindig jókedvű, de link Papit (Nagy Feró) egy nagytőkés diszkó-vállalkozó, Wizy (Stohl András) ki akarja ebrudalni csónakházából, ami amúgy az öreg lakhelye. Papi viszont segítségül hívja Tomit (Szabó Kimmel Tamás), aki éppen külföldön kalandozik, és zenéléssel keresi a kenyérre valót, hogy segítsen neki elejét venni Wizy törekvéseinek. Tomi hazajön, összehívja a haverjait, hogy az egykori csónakházból romkocsmát csináljanak, és összegyűjtsék a túléléshez szükséges összeget.

A stáb

A Pappa Piát a külföldre szakadt hazánkfia, Csupó Gábor rendezte, aki az Egyesült Államokban és Magyarországon is népszerű Fecsegő Tipegők és Jaj a szörnyek! producere, valamint a Híd Terebithia földjére és az Immigrant – Jóska menni Amerika című filmeket is dirigálta. Furcsamód ez utóbbi darab éppen arról szól, hogy milyen nehéz emigránsként új életet kezdeni egy idegen országban, s ahogy Csupó Gábor is emigráns, úgy új filmjének főszereplője, Tomi is az.

Csupó egyébként azt nyilatkozta korábban lapunknak a Pappa Piáról:

Minden vágyam egy nagyon komoly, magyar könnyűzenei filmet letenni az asztalra, ami nem annyira “magyaros”, hanem nemzetközi színvonalon is megállhatná a helyét.

A technikai stábról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a film operatőre az a Tóth Zsolt, aki a Brazilokban, a Terápiában és az Isteni műszakban, de még a Kincsemben is közreműködött. A vágóolló Csillag Manó kezében van, aki többek között az Oscar-díjas Mindenkit és a köztévé Egynyári kaland című sorozatát is vágta. A forgatókönyvet Divinyi Réka jegyzi, akinek a Kaméleont és a Csak szex és más semmit is köszönhetjük.

A színészek

Szabó Kimmel Tamás mellett olyan ismertebb nevek is szerepelni fognak, mint Dobó Kata, Szabó Simon vagy Molnár Piroska, de még Vajna Tímea is szerepet kapott. Őket talán nem kell bemutatni – ellentétben Orosházi Bernadettel, akinek ez lesz az első nagyjátékfilmje.

Orosházi 2014-ben végzett az SZFE-n Zsótér Sándor és Zsámbéki Gábor színészosztályában, játszott már Székesfehérváron és a Szkéné Színházban is, de felbukkant a tévéképernyőn is, szerepelt a Munkaügyekben és számos magyar kisjátékfilmben. Egy rövid ideig Angliában dolgozott, állítólag egy japán étterem pultjában állva fogadta a hívást, amikor felkérték, hogy küldjön magáról hanganyagot, ami alapján aztán élőben is meg akarták nézni.

Orosházi Bernadett egy Mara nevű karakter fog alakítani, aki Wizy egyik – kvázi – végrehajtója, nem mellékesen pedig a főszereplőjével Tomival egykor romantikusabb viszonyban lehettek, ám most az élet egymás felé sodorta őket.

A zene

Szerintem ennek a filmnek elég nagy erőssége az, hogy régi, népszerű magyar slágereket dolgoz fel, ami az idősebb generációnak de még a fiatalabbaknak is benne van a fülében, viszont egészen új perspektívát ad a jelentésüknek. Olyan hangszerelést kapnak ezek a számok, amik nem a retro feelinget idézik, hanem modernek, és egy külön a filmhez írt betétdal is felcsendül majd. Biztos vagyok benne, hogy megosztó lesz de sokakat be fog vonzani a moziba.

– mondta Ostorházi Bernadett a színház.org kérdésére reagálva.

Rakonczai Viktor és Kozma Kata zeneszerzők hangszerelték újra a 60-as, 70-es, 80-as évek slágereit, amik egyébként szorosan a forgatókönyvhöz vannak illesztve és dramaturgiai szerepük lesz. Persze néhány olyan track is hallható lesz, amit kifejezetten a filmhez írtak a szerzők, mint ezt is:

Vagy mint ami Radics Gigi és Király Viktor közreműködésében készült:

Radics Gigi és Király Viktor énekli a Pappa Pia slágerét
A film egyik főszerepében pedig Ulmann Mónika és Miller Zoltán már felnőtt fia látható. Videó.

Az egymilliárd forintból készülő, 130 szereplőt felvonultató, zenés filmet augusztus 15-én mutatják be a magyar mozik.

Olvasói sztorik