Kultúra

Bevásárlóközpontból született meg a világ egyik legrettegettebb börtöne

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 06. 20. 16:29

A venezuelai diktátor világelső plázájának falai közt ma megkínzott elítéltek egész sorának sikolyai visszhangoznak.
Korábban a témában:

Ha a modern építészetre gondolunk, egyáltalán nem Dél-Amerika jut először eszünkbe, pedig ez a kontinens ad otthont a világ talán legszebb, a legapróbb részletekig megtervezett modern fővárosának, Brazíliavárosnak, de a bolíviai El Alto sci-fibe illő villái is megérnek egy misét.

A földrész emellett rengeteg más építészeti érdekességet tartogat, de jó részükről a hagyományos útikönyvek úgy hallgatnak, mintha szupertitkos katonai létesítményekről lenne szó. Így van ez a venezuelai főváros, Caracas egyik nyomornegyede, a San Agustín fölé tornyosuló dombot elfoglaló trópusi Bábellel, El Heliocoide-val is.

Az országot hat éven át, 1952-1958 közt vezető katonai diktátor, Marcos Pérez Jiménez idejében született meg itt a világ első, autóval is bejárható bevásárlóközpontjának ötlete, melynek útjai négy kilométer hosszan fonnák körbe a hegyet, az autósok pedig könnyűszerrel félreállhattak volna bármely, őket csábító bolt előtt, elegendő szabad helyet hagyva a továbbhaladóknak.

A Pedro Neuberger, Dirk Bornhorst és Jorge Romero Gutiérrez által szignózott terveket a New York-i Modern Művészetek Múzeumában is kiállították.

Sokan egyenesen a modernista építészet koronájaként kezdték emlegetni, sőt, Salvador Dalí önként felajánlotta, hogy örömmel díszítené az épület belső tereit, ahol a háromszáz bolt mellett egy ötcsillagos hotelnek, egy héttermes mozinak, edzőteremnek, úszómedencének, héttermes mozinak, illetve egy apró kórháznak is hagytak helyet.

A tervek végül lassan valósággá váltak – a csúcsra került geodómot például maga Buckminster Fuller tervezte! –, de a Perez Jiménez-t az elnöki székben követő, a venezuelai demokrácia atyjaként tisztelt Rómulo Betancourt 1961-ben, egy évvel a tervezett átadás előtt végleg felfüggesztette az építkezést, hiszen eszük ágában sem volt megvalósítani egy bukott diktátor rengeteg pénzt felemésztő álmát.

Hosszú jogi procedúra után, 1975-re a félkész épület végül az állam tulajdonába vándorolt át, de ez még korántsem rendezte annak sorsát.

Négy évvel később, egy földcsuszamlást követően néhány üzlethelyiségbe otthonukat elvesztett családok költöztek, akiket 1982-ig több, mint tízezren követtek. A komplexum a bűnözés, a drogok, illetve a prostitúció melegágyává vált. Ugyanebben az évben a kormány végre elérte, hogy a Heliocoide újra üressé váljon, hiszen terveik szerint ide költöztették volna az ország történeti és antropológiai múzeumát.

Erre természetesen sosem került sor, sőt, 1984-ben a majdnem plázává vált épület a venezuelai hírszerzés központja lett, a bolthelyiségek falai közt pedig kínzás alatt álló,vagy épp vallatott, jórészt politikai okból fogva tartott emberek sikolyai hangzottak fel. Az épületet természetesen sem annak közeléből, sem a környező utakról nem lehetett fotózni, a szabályok betartására pedig rendőrök egész hada figyelt.

A Heliocoide falai közt ma is rabok rettegnek a rájuk váró napoktól, a civil szervezetek pedig mindössze két és fél év alatt (2014. január-2016. június) száznegyvenöt olyan esetről szereztek tudomást, melyek bizonyítják, hogy a fogva tartottak nem megfelelő körülmények közt bűnhődnek vélt vagy valós tetteikért, és a kínzások ma is mindennaposak.

Fotók és információk: Amusing Planet, Failed Architecture
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.