Kultúra

Elhunyt Brazíliaváros tervezője

Oscar Niemeyer  (Oscar Niemeyer )
Oscar Niemeyer  (Oscar Niemeyer )

Új fejezetet írt az építészetben, száműzetésbe kényszerült, és még filmet is forgattak életéről. Oscar Niemeyer brazil építész 104 éves volt.

A modern építészet egyik legjelentősebb alakját egy Rio de Janeiró-i kórházban érte a halál. Az idős alkotót november eleje óta a brazil nagyváros Samaritano nevű klinikán kezelték, kiszáradás, majd veseelégtelenség miatt, az utóbbi napokban már lélegeztetőgépen volt, helyi idő szerint szerdán halt meg.

Kommunista volt

Niemeyer az Escola de Belas Artes hallgatója lett, 1934-ben építészdiplomát szerzett. Már ekkor elégedetlen volt a brazil utcaképpel, újat akart alkotni. A nemzetközi hírnevet az 1939-es New York-i világkiállítás hozta meg számára, a brazil pavilon páratlan sikert aratott.

1940-ben Belo Horizonte polgármestere, Juscelino Kubitschek kérte fel Niemeyert egy hatalmas terv megvalósítására, a Pamphulha projekt részeként épült meg az Assisi Szent Ferenc-templom.1947-ben a New York-i ENSZ-palota tervezésében vett részt, a Yale és a Harvard Egyetem is professzori állást kínált neki. Kommunista nézetei miatt azonban megtagadták tőle a vízumot. Az ötvenes évek alkotásaiból kiemelkedik a saját maga számára tervezett ház, a Casa das Canoas. Nimeyer tervezte Brazíliaváros épületeit.

Házasság 90 évesen

Kilencvenkilenc évesen újranősült, több évtizeddel fiatalabb titkárnőjét vette el. Az utóbbi években már sokszor ápolták kórházban, de ennek ellenére is aktív maradt. Nemrégiben azonban egyetlen lánya 82 éves korában meghalt.

Hosszú pályája során Niemeyer Brazília mellett Olaszországnak, Spanyolországnak, Franciaországnak, Izraelnek és más országoknak is tervezett épületeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik