Kultúra

Furcsa idegen űrhajók leptek el egy dél-amerikai várost

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 03. 01. 15:52

A bolíviai El Alto építészeti forradalmánál szürreálisabbat ez az évszázad már nem tartogathat.
Korábban a témában:

A sokszor csak a legek országaként (itt a világ legmagasabban fekvő nagyvárosa, sósivataga, hajózható tava, és ez a földrész legszegényebb vidéke) emlegetett Bolívia második legnagyobb városa, a 4150 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő El Alto egyike az ország legdinamikusabban fejlődő városainak, népessége az elmúlt években megközelítette az egymillió főt.

Építészetében sokáig a hagyományos vonalat követte, szomorú, többszintes vörös házak és apró viskók váltották egymást az utcákon, Evo Morales 2006-os hatalomra jutása óta viszont egyre nagyobb szerep jut a tradícióknak, így a várost egyre inkább elözönlik az évszázados formákat fura módon – leginkább egy következő évezredből visszazuhant űrhajókra hasonlítva – adaptáló lakóházak, a még mindig számítógép nélkül dolgozó Freddy Mamani Silvestre által tervezett cohetillók (rakétácskák), melyek formáit az építész a Titiaca-tó közelében egykor állt preinka központ, Tiahuanaco épített örökségéből merítette.

Az Oscar Niemeyer-i, vagy épp Gaudí-i magasságokba emelkedő Silvestre (hiszen mindhárman egy-egy város képét formálták át, vagy teremtették meg) művei közül mutatjuk most be a legérdekesebb darabokat.

A minimum ötszintes, csak a felső tízezer számára megengedhető árú otthonok jó része egyetlen család tulajdona – a földszinten kialakított üzlethelyiségeket bérbeadják, a felette lévő két szinten óriási bálterem kap helyet, a felsőbb emeleteken pedig a család otthona húzódik.

In this May 17, 2014 photo, an Aymara woman dances in a ballroom of one of the newfangled mini-mansions rising up in El Alto, Bolivia. They attest to a new class of indigenous nouveau riche, many of them merchants who converted street stalls into fortunes. Owners often sink a million dollars into the opulent edifices.  (AP Photo/Juan Karita)

A Transformers által ihletett épület előtt viszont teljességgel értetlenül állunk:

Fotók: Nueva Cronica, Quartz, Bolivia Te Amo, Platforma Arquitectura
vissza a címlapra

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.