Kultúra
BRISTOL, ENGLAND - OCTOBER 15: A woman lies on a bench after leaving a bar in Bristol City Centre on October 15, 2005 in Bristol, England. Pubs and clubs are preparing for the new Licensing laws due to come into force on November 24 2005, which will allow pubs and clubs longer and more flexible opening hours. Opponents of the law believe this will lead to more binge-drinking with increased alcohol related crime, violence and disorder while health experts fear an increase in alcohol related illnesses and alcoholism.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Amiből egyszer park lesz, az tele is lesz hányva

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2017. 06. 15. 14:19

Korábban a témában:

Aki nem lakik a VII. kerületben, Belső-Erzsébetvárosban, az is tudja, hogy oda nem aludni, meg színházba jár az ember. Ahogy 8 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, tömegével jönnek az angol legénybúcsúsok, és kígyóznak a sorok a Szimplánál. Értelmes budapesti nem megy a Gozsdu környékére, a Kazinczynál húzza meg a határt, és inkább valami olyan helyet keres, amit még nem fedeztek fel a külföldiek. Fogas-Instant, Szimpla egyből kilőve.

A szórakozóhelyek örülnek, a budapesti okosan választ, a kerületi meg tépi a haját.

Legalábbis egy réteg biztos, de mivel Belső-Erzsébetvárosban többségben vannak a bérlők és az Airbnb-sek, nehéz igazságot tenni az őslakos – főleg idősebb és családos – kisebbség javára. Ott tartanak, hogy Facebookon próbálnak összeverődni, és leveleket írnak az önkormányzatnak, ami kedvesen válaszol az érintetteknek, hogy majd valamikor ősszel tartanak közmeghallgatást, arra tessen eljönni, és előterjeszteni. De a legjobb ötlet a bulinegyed problémájára, hogy

el lehet költözni.

Nyitott ablaknál akarnak aludni

Több lakónak elege lett, hogy egyedül képtelenek elérni bármit, meg nincs is mit, amíg a kormány nem változtat azon a rendeleten, ami lehetővé teszi, hogy a bulinegyedben tovább tartsanak nyitva a kocsmák. Most pár civil állt össze, és csütörtökön tartottak egy sajtótájékoztatót, vagy inkább lakossági fórumot, hogy megvitassák, hogy áll a Belső-Erzsébetváros szénája. Szerintük szarul.

A megjelent nagyjából 10 fő szeretne nyitott ablaknál aludni, és köszöni szépen, de mélynyomó és füldugó nélkül.

Egy Madách téri házaspár szerint kifejezetten megnőtt a gyógyszertárban a füldugó-forgalom. 

Fotó: Getty Images / Ann Tornkvist

Egy hosszú levélben, pontokba szedve több kérdést feltettek az önkormányzatnak a közbiztonságról, a zajmérésről, hangszigetelésről, szemétről, nyilvános vécékről, illetve annak hiányáról, és javaslatokat is tettek, hogyan lehetne számukra élhetőbb a VII. kerület körúton belüli területe. Szerintük a parkolást hajnali négyig kéne fizetőssé tenni, és kemény büntetést szabnának ki a közterületen alkoholt fogyasztókra, és arra, aki tiltott helyen cigarettázik. Ezen felül a vendéglátó helyeket köteleznék a környezetük rendben tartására.

A taxi már be se megy a Király utcába

Hogy most mennyi emberrel cseszne ki egy hosszabított díjkiszabás, az más dolog, de az tuti, hogy nem új a probléma. A fórumon résztvevő önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs szerint több mint 11 ezer parkolási engedélyt adtak ki 7400 parkolóhelyre a kerületben. (Mondjuk ebben nincsenek benne a parkolóházak és foghíjparkolók.) Többek között az autóforgalom is a bulinegyed egyik kérdőjele. Engem pont a múltkor vitt haza egy olyan taxis, aki kerek-perec kijelentette, hogy ő bizony

be nem teszi a lábát a Király utcába hétvégén, magasról tesz rá, ha oda hívják. Ki lehet menni a Gozsdu másik oldalára, vagy a Deákra, de a Király utca tiltólistás a taxisoknál.

Egyrészt veszélyes, a szűk járda nem bírja el a tömeget, másrészt órási a dugó gyakorlatilag a hét minden napján.

A civil kezdeményezésben érezhetően nincs még egyetértés, a legtöbben viszont nem akarnák egyből bezáratni a szórakozóhelyeket. Addig majdnem mindenki eljutott, hogy mind a két félnek engednie kell. De csak majdnem, a szerdai fórumra egy olyan bácsi is érkezett, aki kis túlzással már börtönbe záratná az összes randalírozót. Nála nem volt kegyelem, zárjon be minden este 10-kor, és szevasz.

Holnaptól kuss!

– a lakó hozzátette, hogy Orbán Ráhel érdekeltségeinek köze lehet a bulinegyed állapotaihoz, és volt egy olyan elmélete is, ami szerint a gettófalról szól az egész probléma. A városvezetés a zsidónegyedet igyekszik kiverni az emberek fejéből a romkocsmákkal. Mondjuk ennél a pontnál a többiek leállították a bácsit, hogy ilyen és ehhez hasonló víziókat nem kéne gyártani. Elvégre városi séták szerveződnek az egykori gettóba, de azzal egyetértettek, hogy a pihenéshez mindenkinek joga van. Az úr legjobb mondata viszont mindenképpen az volt, mikor a közparkoknál kijelentette, hogy a

hányás nem trágya. 

– arra utalva, hogy amiből egyszer park lesz, az tele is lesz hányva. Jobb esetben.

Fotó: Getty Images / Matt Cardy

A Madách téri házaspár például 15 éve vette a lakását, és azt mondják, hogy nem erre fizettek be. Nem akarnak elköltözni, szeretik a kerületet, csak a zajból van elegük. Szerintük az sem igaz, hogy felment az ára az ingatlannak. Mindenhol felment, ráadásul értelmes ember nem vesz magának a környéken semmit. Itt szúrnám be, hogy az épülő Király40-ben úgy fogynak a leköthető 30-40 milliós minilakások, mintha ingyen osztogatnák. Úgyhogy ha nem is egy család, de egy befeketető biztos megadja egy Madách téri lakás árát.

A házaspár nem vigalmi negyedre jött ide, és tátott szájjal, felháborodva figyelik, hogy mi lett a kerületből. Tegyük hozzá, hogy amióta a Király utca a 19. századtól benépesett, és termőföld helyett több emeletes házak épültek a környéken, itt szórakoztak az emberek. A Király utcában például több rossz hírű mulató működött, és a korabeli beszámolók egyébként sem festették le túl elegánsnak az állapotokat. A helyzet persze ettől még egyre rosszabb, és a fórumozó lakók egyre csak írják a bejelentéseket, és akkor se sikerül elérniük valamit, ha az Instantban reggel 6-ig szól a zene, és a lakásokban fél 7-től van csönd.

Ráadásul attól félnek, hogy a VIII., IX. kerületi csendrendelet miatt az is átjön a hétkerbe, akinek eddig eszébe se jutott. 

Megoldás egyelőre nincs, de pénteken, a délelőtti testületi ülésen szó lesz a 11 pontos interpellációról, amire Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármesternek szóban vagy írásban kell válaszolnia.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.