Kultúra

Amiből egyszer park lesz, az tele is lesz hányva

Aki nem lakik a VII. kerületben, Belső-Erzsébetvárosban, az is tudja, hogy oda nem aludni, meg színházba jár az ember. Ahogy 8 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, tömegével jönnek az angol legénybúcsúsok, és kígyóznak a sorok a Szimplánál. Értelmes budapesti nem megy a Gozsdu környékére, a Kazinczynál húzza meg a határt, és inkább valami olyan helyet keres, amit még nem fedeztek fel a külföldiek. Fogas-Instant, Szimpla egyből kilőve.

A szórakozóhelyek örülnek, a budapesti okosan választ, a kerületi meg tépi a haját.

Legalábbis egy réteg biztos, de mivel Belső-Erzsébetvárosban többségben vannak a bérlők és az Airbnb-sek, nehéz igazságot tenni az őslakos – főleg idősebb és családos – kisebbség javára. Ott tartanak, hogy Facebookon próbálnak összeverődni, és leveleket írnak az önkormányzatnak, ami kedvesen válaszol az érintetteknek, hogy majd valamikor ősszel tartanak közmeghallgatást, arra tessen eljönni, és előterjeszteni. De a legjobb ötlet a bulinegyed problémájára, hogy

el lehet költözni.

Nyitott ablaknál akarnak aludni

Több lakónak elege lett, hogy egyedül képtelenek elérni bármit, meg nincs is mit, amíg a kormány nem változtat azon a rendeleten, ami lehetővé teszi, hogy a bulinegyedben tovább tartsanak nyitva a kocsmák. Most pár civil állt össze, és csütörtökön tartottak egy sajtótájékoztatót, vagy inkább lakossági fórumot, hogy megvitassák, hogy áll a Belső-Erzsébetváros szénája. Szerintük szarul.

A megjelent nagyjából 10 fő szeretne nyitott ablaknál aludni, és köszöni szépen, de mélynyomó és füldugó nélkül.

Egy Madách téri házaspár szerint kifejezetten megnőtt a gyógyszertárban a füldugó-forgalom. 

Fotó: Getty Images / Ann Tornkvist

Egy hosszú levélben, pontokba szedve több kérdést feltettek az önkormányzatnak a közbiztonságról, a zajmérésről, hangszigetelésről, szemétről, nyilvános vécékről, illetve annak hiányáról, és javaslatokat is tettek, hogyan lehetne számukra élhetőbb a VII. kerület körúton belüli területe. Szerintük a parkolást hajnali négyig kéne fizetőssé tenni, és kemény büntetést szabnának ki a közterületen alkoholt fogyasztókra, és arra, aki tiltott helyen cigarettázik. Ezen felül a vendéglátó helyeket köteleznék a környezetük rendben tartására.

A taxi már be se megy a Király utcába

Hogy most mennyi emberrel cseszne ki egy hosszabított díjkiszabás, az más dolog, de az tuti, hogy nem új a probléma. A fórumon résztvevő önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs szerint több mint 11 ezer parkolási engedélyt adtak ki 7400 parkolóhelyre a kerületben. (Mondjuk ebben nincsenek benne a parkolóházak és foghíjparkolók.) Többek között az autóforgalom is a bulinegyed egyik kérdőjele. Engem pont a múltkor vitt haza egy olyan taxis, aki kerek-perec kijelentette, hogy ő bizony

be nem teszi a lábát a Király utcába hétvégén, magasról tesz rá, ha oda hívják. Ki lehet menni a Gozsdu másik oldalára, vagy a Deákra, de a Király utca tiltólistás a taxisoknál.

Egyrészt veszélyes, a szűk járda nem bírja el a tömeget, másrészt órási a dugó gyakorlatilag a hét minden napján.

A civil kezdeményezésben érezhetően nincs még egyetértés, a legtöbben viszont nem akarnák egyből bezáratni a szórakozóhelyeket. Addig majdnem mindenki eljutott, hogy mind a két félnek engednie kell. De csak majdnem, a szerdai fórumra egy olyan bácsi is érkezett, aki kis túlzással már börtönbe záratná az összes randalírozót. Nála nem volt kegyelem, zárjon be minden este 10-kor, és szevasz.

Holnaptól kuss!

– a lakó hozzátette, hogy Orbán Ráhel érdekeltségeinek köze lehet a bulinegyed állapotaihoz, és volt egy olyan elmélete is, ami szerint a gettófalról szól az egész probléma. A városvezetés a zsidónegyedet igyekszik kiverni az emberek fejéből a romkocsmákkal. Mondjuk ennél a pontnál a többiek leállították a bácsit, hogy ilyen és ehhez hasonló víziókat nem kéne gyártani. Elvégre városi séták szerveződnek az egykori gettóba, de azzal egyetértettek, hogy a pihenéshez mindenkinek joga van. Az úr legjobb mondata viszont mindenképpen az volt, mikor a közparkoknál kijelentette, hogy a

hányás nem trágya. 

– arra utalva, hogy amiből egyszer park lesz, az tele is lesz hányva. Jobb esetben.

Fotó: Getty Images / Matt Cardy

A Madách téri házaspár például 15 éve vette a lakását, és azt mondják, hogy nem erre fizettek be. Nem akarnak elköltözni, szeretik a kerületet, csak a zajból van elegük. Szerintük az sem igaz, hogy felment az ára az ingatlannak. Mindenhol felment, ráadásul értelmes ember nem vesz magának a környéken semmit. Itt szúrnám be, hogy az épülő Király40-ben úgy fogynak a leköthető 30-40 milliós minilakások, mintha ingyen osztogatnák. Úgyhogy ha nem is egy család, de egy befeketető biztos megadja egy Madách téri lakás árát.

A házaspár nem vigalmi negyedre jött ide, és tátott szájjal, felháborodva figyelik, hogy mi lett a kerületből. Tegyük hozzá, hogy amióta a Király utca a 19. századtól benépesett, és termőföld helyett több emeletes házak épültek a környéken, itt szórakoztak az emberek. A Király utcában például több rossz hírű mulató működött, és a korabeli beszámolók egyébként sem festették le túl elegánsnak az állapotokat. A helyzet persze ettől még egyre rosszabb, és a fórumozó lakók egyre csak írják a bejelentéseket, és akkor se sikerül elérniük valamit, ha az Instantban reggel 6-ig szól a zene, és a lakásokban fél 7-től van csönd.

Ráadásul attól félnek, hogy a VIII., IX. kerületi csendrendelet miatt az is átjön a hétkerbe, akinek eddig eszébe se jutott. 

Megoldás egyelőre nincs, de pénteken, a délelőtti testületi ülésen szó lesz a 11 pontos interpellációról, amire Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármesternek szóban vagy írásban kell válaszolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik