Belföld

Elfogadták a IX. kerületi csendrendeletet, ezzel ellehetetlenítik a szórakozóhelyeket

A 24.hu információja szerint a IX. kerületi fideszes többség elfogadta csütörtöki testületi ülésen a csendrendeletet. Úgy tudjuk, a rendelet életbelépése az elfogadás pillanata, vagyis akár már ma következményei lehetnek.

Budapest több belvárosi kerületében is új rendeletekkel szabályoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását.

A Magyar Nemzet információja szerint a legnagyobb veszélyben a VIII. és IX. kerületi helyek vannak, de a Szórakozom éjfél után. Pont. Facebook-csoport azt írja, az V. kerületi vendéglátóhelyek sincsenek biztonságban ebből a szempontból.

Fotó: MTI / Marjai János

A most elfogadott rendelet szerint

a vendéglátóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, míg pénteken és szombaton éjfélig lehetnének nyitva.

Ettől eltérni csak jegyzői engedéllyel lehetne; azt azonban bármikor visszavonhatja a városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottság, ha például a ház lakói indoklással ellátva kérik.

Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint egyes helyek mentesülhetnének a rendelet hatálya alól, sőt a szabályozás azokat a helyeket nem is érintené, amelyeknek régi működési engedélyük van. Viszont előfordulhat olyan (például a tulajdonostársak válása esetén), hogy új működési engedély kell, azt viszont már nem feltétlenül kapná meg éjszakára egy olyan hely, ami jelenleg több éve működik.

Fotó: MTI / Marjai János

Német G. Dániel, a Budapest Éjjel nevű, vállalkozókat, lakosokat és szakértőket is tömörítő közösség projektmenedzsere elmondta, ha ez bekövetkezik, akkor komoly tiltakozás kezdődik majd a vendéglátóhelyek részéről.

Hozzátette azt is,

a rendelettel kapcsolatban hat órakor kimegy majd egy petíció több szórakozóhely Facebook oldalára.

A Budapest éjjel

oldalán így mutatja be magát:

A Budapest Éjjel egy fél éve alakuló közösség, amely felismerte pezsgő városunk – Budapest gazdátlan éjszakai életében jelenlevő problémákat. Ezekre keressük együtt a megoldásokat, környezetvédelmi és urbanisztikai szakértők, proaktív fővárosi lakosok, közösségi és szórakozóhelyek, vállalkozások és szakmai szervezetek illetve Bécs, London, Amszterdam és Berlin tapasztalatainak bevonásával. Célunk, hogy rövidtávon is hatásos projekteket dolgozzunk ki azért, hogy városunk kulturális és közösségi élete minden érintett fél számára hosszútávon is fenntarthatóan – érdeksérelmek nélkül – mindannyiunk örömére fejlődhessen.

A kultúrát is elveszik az emberektől

Lehetetlenné teszik a működést, ma 10-11 körül indulnak el bulizni a fiatalok.

– mondta a 24.hu-nak Bujdosó Sándor, a VIII. kerületi Bujdosó Kert tulajdonosa a rendelettervezetről. Itt ugyan még nem fogadták el a tervezetet, de már konzultálnak róla.

Szerinte ez nem csak a vendéglátóhelyeket, hanem a kultúra egy részét is megölné:

Több más vendéglátóhelyhez hasonlóan nálunk is fellépnek fiatal zenekarok. Itt van blues, rock, jazz, táncház. Ha ezt az előterjesztést elfogadják, akkor a kultúrát veszik el az emberektől.

Az új rendeletet azért vezetnék be, mert a kerületi vezetők szerint a lakóknak joguk van a nyugodt pihenéshez, amit a vállalkozásoknak is tiszteletben kell tartaniuk.

A Bujdosó Kert tulajdonosa szerint viszont

mindenhol van egy Józsika bácsi vagy egy Erzsike néni.

Ahol viszont folyamatosan probléma volt, ott levették a zenét, és mindent megtettek azért, hogy ne zavarják a lakókat.

Szerinte az is fontos, hogy a vendéglátóhelyek környékén biztonság van.

Vendéglátó utcákat építettek ki, azokkal mi lesz? Gyönyörűen megcsinálták a Krúdy utcát, de ha ezeket a helyeket ellehetetlenítik, nem lesz ott semmi.

– tette hozzá.

Fiatalok szórakoznak a Szimpla kertben, a budapesti Kazinczy utcában 2012. június 25-én.
Fotó: MTI / Marjai János

Úgy látja, a lakók részéről is komoly felháborodás lesz majd, ha ezek a helyek megszűnnek. Jelenleg ugyanis nagyon sok vendéglátóhely komoly összeggel száll be a közös költségbe, gyakran a szemétszállítást is fizetik, mondja.

Mit akarnak? Hogy mindenki otthon maradjon este és a tévé előtt igya a sörét?

– kérdezi Bujdosó.

Azt elismeri, hogy például a VII. kerületben egy kicsit elszabadult már a pokol, nagyon sok a szórakozóhely, de a bulinegyed az ilyen külföldön is.

Szűcs Péter, a szintén VIII. kerületi Krak’n Town egyik tulajdonosa és üzemeltetője szerint ha a mostani törvényeket betartatnák, akkor nem lenne miről beszélni. Ráadásul úgy látja,

bele se gondolnak abba, hogy itt nem csak a vendéglátóhelyeknek kell lehúzni a rolót. Emberek veszítik majd el munkáikat, mert a kocsmák, éttermek, bárok nem fogják kitermelni azt az összeget, amivel kifizethetnék őket. Csökkenni fog az étel -és italkereskedelem, ennek nemzetgazdasági hatásai lesznek.

Nem bulinegyedet választottak lakóhelyül

Az esetleges szabályozással kapcsolatban kerestük a VIII. kerületi önkormányzatot is, akik levelükben azt írták, a Józsefvárosi Önkormányzat idén év elején konzultációt folytatott le a kerületi lakosokkal közrendet érintő kérdésekben.

Célja az volt, hogy a kisebb súlyú, de a mindennapokban zavaró és bosszantó problémákat, városrészi sajátosságokat alaposabban feltérképezze, és megismerve a lakosság javaslatait, azok alapján – ha szükséges – új, vagy szigorúbb szabályozást alkosson a felvetett kérdésekben.

A konzultáció során visszaérkezett több mint tizenegyezer válaszoló több mint 80% szigorítaná a közösségi együttélés szabályait és kétharmaduk korlátozná az üzletek éjszakai nyitva tartását is.

Szerintük ebből az is egyértelműen kiderült, hogy az itt élők nem „bulinegyedet” választottak lakóhelyül és nem is szeretnék, ha ez változna.

A visszajelzések alapján, a közrendhez kapcsolódó szervezetekkel lefolytatott szakmai egyeztetéseket követően, az önkormányzat jelenleg dolgozik az új, széleskörű társadalmi és szakmai konszenzuson alapuló szabályozáson, a részletek kidolgozása még folyamatban van.

A célunk, hogy a lehető leghatékonyabban és mindenekelőtt a józsefvárosi lakosok érdekeinek megfelelően tudjuk orvosolni a problémákat. Mindezt úgy, hogy egy életszerű szabályozást alakítunk ki, megtalálva az egyensúlyt, hiszen a lakókörnyezetet tiszteletben tartó helyi vállalkozások és vendéglátóegységek működése is fontos számunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik