Kultúra

40 éves a Csillagok háborúja

A mai napon jubilál minden idők egyik legfontosabb és legnagyobb hatású sci-fije.

Éppen ma kereken 40 éve, hogy az Egyesült Államokban bemutatták George Lucas sagájának első negyedik részét: a Star Wars: Egy új reményt, avagy ahogy idehaza ismertté vált: a Csillagok háborúját.

A saját ötlete és forgatókönyve alapján Lucas rendezte űreposz még 1977-ben szárnyalásnak indult, és a manapság már csak a kis költségvetésű filmeket jellemző 11 millió dolláros büdzséjét azóta világszerte 775,4 millió zöldhasút termelve hálálta meg (ebből “csak” 460,9 milliót a tengerentúlon szedett össze).

A Star Wars eredeti posztere. Fotó: Lucasfilm

Azt akkoriban feltehetően még Lucas sem sejtette, hogy nem csupán kasszasikert, de kultuszfilmet teremtett, amely utóbb a filmtörténet legjelentősebb filmsorozatának alapkövévé vált. Nincs is olyan mozibarát, aki ne tudná, hogy a (franchise-t megvásárló Walt Disney jóvoltából) Star Wars: Az utolsó Jedik formájában idén már a nyolcadik epizód, összesítésben pedig a kilencedik film fog mozikba kerülni.

A Star Wars anno a filmszakma elitjét sem hagyta hidegen: az 1978-es díjszezonban négy jelölésből egy Arany Glóbuszt (a legjobb eredeti filmzene kategória), illetve a tíz jelöléséből hat Oscart (legjobb díszlet, legjobb jelmez, legjobb hang, legjobb vizuális effektusok, legjobb vágás, legjobb filmzene) is begyűjtött.

Na de nézzük csak meg, hogyan is harangozta be a filmet 40 évvel ezelőtt a Csillagok háborúja trailere:

Forrás: Box Office Mojo, IMDb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik