Kultúra

Minden, amit tudunk a Star Wars 8-ról

Ha már pont ma van a nemzetközi Star Wars-nap, illendő, hogy összegyűjtsük, mit is tudunk biztosan a készülő nyolcadik epizódról. A spoilerérzékenyek még most továbbmehetnek.

Nagyon sokat kellett várni az első kedvcsinálóra, hiszen április 14-én, az Orlandóban rendezett Star Wars Celebration elnevezésű eseményen vetíttették le a legelső trailert, ami aztán rögvest felkerült a webre is:

Ebben sok érdekesség van:

  • Luke kiképzi Rey-t, aki mentora szigetén fénykardozik és megmozdulnak a kövek körülötte
  • látjuk Leia hercegnőt hátulról
  • Kylo Ren törött sisakját
  • eddig nem látott járműveket, amik AT-AT-lépegetők ellen vonulnak
  • Finnt egy kapszulában
  • Poe-t BB-8 droiddal és felrobbanó X-szárnyújával
  • a Millennium Falcont
  • Kylo Rent, akinek még mindig nagyon őrült a tekintete
  • Captain Phasmát
  • űrhajókat
  • és Luke sziluettjét hátulról

Az ennél izgibb részeket a lentebbi videóban meg is fejtettük:

De van további néhány dolog, amiről érdemes beszélni:

A cím

Még januárban jelentette be a Lucasfilm, hogy végül is a Star Wars: The Last Jedi címet kapta az idén érkező nyolcadik epizód. Ez szép és jól is hangzik, csakhogy miután George Lucasnak hála az angolban a Jedi azon szavak közé tartozik, melyeknek a többes száma ugyanaz, mint az egyes, jó sokáig találgatta az internet népe, hogy vajon egy, vagy több Jedi lesz-e a saga következő felvonásában.

A nagy kérdésre a Star Wars VIII magyar címének lelepleződése adta meg a választ, ugyanis a Csillagok háborúja-filmeket itthon forgalmazó Fórum Hungary Facebook oldala anno közzétette a sci-fi hazai poszterét, melynek tanulsága szerint egynél több Jedire számíthatunk majd, hiszen a film

hazánkban a Star Wars: Az utolsó Jedik címen fog futni.

The Force is strong with this title.

Közzétette: FilmKockák – 2017. március 29.

A keresztség arra enged következtetni, hogy igazából nem egyedül a visszatérő Luke Skywalker, hanem ő és a Star Wars: Az ébredő Erő vége alapján a tanítványává avanzsáló Rey lesznek az utolsó Jedik.

VAAAAAAGY

ahogy a trailermagyarázó videónkban is pedzegettük, az is lehet, hogy Luke úgynevezett szürke jedivé válik, aki már nem tartja tiszteletben a Rend szabályait, mert nem ért velük egyet. Vagyis még az is lehet, hogy lesz/lesznek újabb jedik, akik feltűnnek az epizódban.

Felt so good to drop this into the cut this morning.

A post shared by Rian Johnson (@riancjohnson) on

A szereplők

A szereplőgárdát Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn), Adam Driver (Kylo Ren), Oscar Isaac (Poe Dameron) Mark Hamill (Luke Skywalker), Peter Mayhew (Chewbacca), Carrie Fisher (Leia), Domhnall Gleeson (Hux tábornok), Lupita Nyong’o (Maz Kanata), Gwendoline Christie (Phasma kapitány), Anthony Daniels (C-3PO), Kenny Baker (R2-D2),  Andy Serkis (Snoke fővezér), illetve a hozzájuk ismeretlen szerepben csatlakozó Benicio Del Toro és Laura Dern alkotja. Mellettük Leia hercegnő/tábornok szerepében még egyszer utoljára Carrie Fishert is viszontláthatjuk majd, miután a színésznő jeleneteit még a decemberi halála előtt leforgatták.

A legutóbbi hivatalosnak tűnő állásfoglalás szerint a kilencedik részben nem lesz benne Fisher digitálisan.

http://rcjohnso.tumblr.com/post/142244762595

Úgy tűnik visszatér a 85 éves John Williams is, aki decemberben azt nyilatkozta, a Zsivány Egyes zeneszerzését ugyan nem vállalta, de a Star Wars 8 és az Indiana Jones 5 zenéjét tuti elkészíti, ha egészsége engedi.

Új élőlények

A MakingStarWars szerint az Anch-to bolygón állítólag olyan lények élnek, amik az Erővel is szoros kapcsolatot ápolnak. Vagyis Luke nem véletlenül választotta önkéntes száműzetése helyszínéül ezt a planétát.

Yoda visszatérhet

A Variety készített interjút az apró jedimester megformálójával, Frank Ozzal, aki nagyon nem akart beszélni a karakterről, mert “nem engedik neki”. Egész pontosan ezt nyilatkozta:

Úgy érzem magam, mint egy hadifogoly, aki csak a nevét, a rendfokozatát és az azonosítóját adhatja meg. Azok, akik megkértek erre, olyanok nekem, mint a család, és csak annyit mondhatok, hogy nem mondhatok semmit. Szeretem Yodát és boldogan válaszolok a vele kapcsolatos kérdésekre, amikor már hagyják.

Ez akár még azt is jelentheti, lesz jelenete Yodának.

Megjelenik egy újabb Fett

A Making Star Wars forrásai szerint “A Feketébe Öltözött Férfi”, vagyis Benecio del Toro Sir Victrum Fettet alakítja majd, akiről elképzelhető, hogy a Star Wars 6. részében a Carkoon-verembe zuhant Boba Fett fia. Mérget ne vegyünk rá, mert megerősítés nincs, csak egy idejekorán netre került wikioldal printscreenje:

A Ren lovagjai visszatérnek

Nincs megerősítés ezzel kapcsolatban sem, de szinte biztos, hogy a Ren lovagjai előkerülnek, hiszen eléggé jelentőségteljesen voltak beexponálva az előző részben (abban a pár képkockában) ahhoz, hogy feltűnjenek Az utolsó Jedikben is. Kylo Renn háttértörténetét nem kaptuk meg Az ébredő Erőben, csupán azt derült ki, hogy ő Han Solo és Leia hercegnő fia, aki átállt a Sötét oldalra, de nem tudjuk, hogyan vált azzá, amivé, viszont szinte biztosak lehetünk, ebben vélhetően szerepet játszottak a titokzatos Ren lovagok is. Már csak a névazaonosság miatt is.

Kapcsolódás A klónok háborújához

A forgatási fotókon látható egy Anch-tó bolygóbeli nagy fa, amivel kapcsolatban az a spekuláció, hogy egy Erő-érzékeny növény, A klónok háborújából ismert, a coruscanti Jedi Templom mellett álló fa hajtásából nőtt ki. Az egyik képregényből kiderül, Luke egy birodalmi létesítményből szerzi meg Poe Dameron anyja segítségével, és ez fa a 8. részben fel fog gyulladni, hogy Kylo Ren előcsalja Luke-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik