Kultúra

Különleges dokumentumfilm készült Ferenc pápáról

Az alkotásban az életéről és neki kedves témákról beszél a katolikus egyházfő.

Az Arany Pálma-díjas Wim Wenders dokumentumfilmet forgatott Ferenc pápáról, aki a produkcióban a szívének kedves témákról, az ökológiáról, a menekültekről, a fogyasztói társadalomról, társadalmi igazságosságról beszél a nézőknek.

A produkció létrehozásában közreműködő Vatikán a maga nemében páratlan dokumentumfilmet “történelmi nem-fikciós filmként” határozta meg. Ez a második alkalom, hogy az egyházi állam külső filmesekkel működött együtt, és először fordul elő, hogy közvetlen hozzáférést engedtek a pápához. Wenders számos hosszúra nyúlt audiencia során tehetett fel kérdéseket a pápának.

A háromszoros Oscar-jelölt Wenders korábban olyan dokumentumfilmeket készített, mint a Buena Vista Social Club, a Pina Bausch és A Föld sója, Arany Pálma-díjat kapott a Párizs, Texas című játékfilmjéért Cannes-ban, A dolgok állása című munkájával pedig elnyerte az Arany Oroszlán-díjat Velencében.

A dokumentumfilmben a Vatikán közleménye szerint Ferenc pápa először beszél közvetlenül a közönségnek az életéről. A Pope Francis – A Man of His Word című dokumentumfilm nemzetközi forgalmazója a Focus Features lesz. A produceri feladatokat Wim Wenders, Samanta Gandolfi Branca, Alessandro Lo Monaco, Andrea Gambetta és David Rosier látta el. A produkció létrehozásában a Célestes Images, a Vatikáni Televízió, a Solares Művészeti Alapítvány, a PTS Art’s Factory, a Neue Road Movies, a Svájci Solates Alapítvány és a Decia Films működött együtt.

A 70. cannes-i filmfesztiválon május 25-én rendeznek kerekasztal-beszélgetést Wim Wenders, a Berlin felett az ég rendezője és Dario Vigano, a Vatikán szóvivője részvételével a film és a spiritualitás témájában, amelyen a Ferenc pápáról szóló dokumentumfilm is szóba kerül majd.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik