Kultúra

Mégis megrendezik idén az Aranyszem Operatőr Fesztivált

Már lehet is nevezni a tavalyi kihagyás után visszatérő szakmai mustrára.

2015 után ismét megrendezik az Aranyszem Operatőr Fesztivált, amelyet Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke alapított még 2004-ben. A támogatóknak köszönhetően idén júniusban már 13. alkalommal fogják díjazni a legjobb magyar operatőröket.

Novák Emil még novemberben úgy nyilatkozott, hogy bár büszke az elmúlt 12 év eredményeire, “mindent a csúcson kell abbahagyni”, ezért nem rendezik meg többször az Aranyszem Operatőr Fesztivált.

2010 óta az eseményt minden évben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen a HSC Stábiskola rendezte meg. A nevezéseket 12 kategóriában várják. A nyertesek pénzjutalomban is részesülnek majd.

A nevezéseket az alábbi kategóriákban várják a Stábiskola oldalán június 10-ig:

  1. Diák (felsőfokú Intézmények hallgatói)
  2. Kisjátékfilm
  3. Híranyagok
  4. Zenés klipek
  5. Reklám
  6. Televíziós show műsorok
  7. Természetfilm
  8.  Dokumentumfilm
  9. Dramatizált dokumentumfilm
  10. Ismeretterjesztőfilm
  11. Tévéfilm
  12. Játékfilm

A NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program jóvoltából az Aranyszem történetében harmadik alkalommal idén öt kategória győztesei  – dokumentumfilm, kisjátékfilm, a természetfilm,  tévéfilm, ismeretterjesztőfilm – pénzdíjban is részesülnek, összesen 2 millió forint összegben.

A Diák-kategóriában a Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla “Richy” által alapított Sparks Lámpa és kamerakölcsönző cég a Panavisionnal közösen támogatja a fesztivált az alapítás óta minden évben. Így a Diák-kategória győztesének idén is különdíjat, 60 ezer dollár értékben kameracsomagot ajánlanak fel.

A 100 éve alapított ARRI, a cég születésnapja alkalmából idén az Év Operatőre díjazottjának, ARRIszem elnevezésű 10.000 Euro értékű kameracsomag különdíjat ad majd át. A díjátadó június 23-án lesz.

Forrás: Stábiskola, nyitókép: Erdély Mátyás operatőr a Saul fia forgatásán (fotó: Mozinet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik