Kultúra

Indul a hazai operatőrök legnagyobb megmérettetése

24.hu
24.hu

2015. 10. 26. 14:00

November végén rendezik meg a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált, melyre október 30-ig akár még te is jelentkezhetsz.

2015. november 25. és 27. között rendezik meg a Magyar Operatőrök Iskolája, a HSC együttműködésében a XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált. A fesztivál tizenöt kategóriában – diák, kísérleti, híranyag, mozi előzetes, zenés klip, reklám, televíziós show műsor, természetfilm, dokumentumfilm, dramatizált dokumentumfilm, kisjátékfilm, tévéfilm, játékfilm, nemzetközi, koprodukciós játékfilm – ad majd ki díjakat. Mindemellett idén először meghirdették az Extra Kategóriát, melyre október 30-áig a nem szakmabeliek is nevezhetik alkotásaikat. Bármilyen hosszúságú, műfajú, bármikor és bárki által készített filmmel lehet indulni, amelyben az operatőri érzékenység felfedezhető.

A filmeket a Stábiskola címére – Budapest, 1145. Róna u.174. A épület – lehet beküldeni. Bővebb információ a www.stabiskola.hu oldalon. A zsűri tagjai: Kurt Brazda operatőr, AAC, az IMAGO vezetőségi tagja, Haris László fotóművész, az MMA tagja, Fáy Miklós újságíró, Novák Emil HSC operatőr, Orbán János Dénes költő-író és Schubert Gusztáv filmkritikus. „Az év operatőre” díjat az az operatőr kapja, aki a benevezett filmek közül a szakmai zsűri véleménye szerint a legmagasabb művészi színvonalon valósította meg munkáját.

Az Aranyszem ideje alatt a Magyar Operatőrök Iskolája közösen a HSC-vel, Operatőroktatás a világban címmel háromnapos mesterkurzust szervez Josef Demian vezetésével fiatal filmeseknek a világ minden tájáról. A nagyváradi születésű világhírű operatőr, Josef Demian a mesterség egyik kiemelkedő pedagógusa. Novák Emil tanára is Ő volt a Sydney Filmfőiskolán, melyet évekig vezetett. Mindketten tagjai az Ausztrál Operatőrök Társaságának. Josef Demian a 70-es évek romániai filmjeiben volt a legaktívabb, számos díj és kitüntetés tulajdonosa, híres tanítványai közé tartozik például Dion Beebe, a Chicago vagy az Egy gésa emlékiratai operatőre.

November 25-én Josef Demian elméleti előadásokat tart, illetve filmvetítéseken keresztül illusztrálja az operatőr szerepét a filmkészítésben. A kurzus második napja különösen izgalmasnak ígérkezik, mikor is műtermi forgatáson is kipróbálhatják magukat a résztvevők. A kurzus harmadik napján a felvett anyagot a diákok együtt tekintik meg és elemzik mesterükkel a Magyar Filmlaborban. A mesterkurzus új tanulási és találkozási lehetőséget kíván biztosítani a Magyarországon működő összes, filmképzésben részt vevő hallgató számára, hogy megismerkedhessenek a világ más országaiban működő iskolák hallgatóival is, és így valóban a jövő filmiparának részesei lehessenek. A rendezvény célja az európai és a nemzeti filmgyártások és filmművészeti irányok erősítése, jövőjük összehangolása.

Forrás: Magyar Operatőrök Iskolája
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.