Kultúra a világ egy fura hely

Ilyen lett volna, ha az ókori Rómában az arénákat keresztezték volna a lakóházakkal

A kínai tulou-kat voltaképp ezeréves lakótelepekként is emlegethetnénk, bár jó részük ma már rég lakatlan.

Az emberiség elmúlt két évezredének építészettörténete nem szűkölködik fura fejezetekben. Elődeink az egyedülálló, kertes otthonok építése mellett az alsóbb néprétegek, vagy a tömegek minél kevesebb helyet foglaló lakhatására is gondoltak – ennek eredményeként születtek meg végül a századfordulón a belső udvaros, függőfolyosós bérházak, a szocializmusban pedig az óriási panellakótelepek.

A hasonló, sok lakást magába foglaló épületek története azonban jóval régebbre nyúlik vissza, a témában pedig talán épp a Kína délnyugati részén fekvő Fudzsian tartomány lakói dobták a legnagyobbat, hiszen ők

nemes egyszerűséggel a római Colosseumhoz hasonló, belső udvaros, leginkább fánkra hasonlító őslakótelepeket építettek.

A tulou néven emlegetett otthonok a legtöbbször kör, vagy négyszög alaprajzúak voltak, de közös jellemzőjük volt a méretes belső udvar, illetve a minden szinten körbefutó függőfolyosók – épp úgy, mintha csak a Nagykörút egyik házában járnánk,

annyi különbséggel, hogy ezeket az akár nyolcszáz embert is befogadni képes házakat nem száz, hanem nyolcszáz évvel ezelőtt, a Szung-dinasztia (960-1279) utolsó évtizedeiben építették a Hakka nevű etnikai csoport képviselői,

akik a háború sújtotta északi területekről vándoroltak a biztonságos délnyugatra, és vagyon híján a nyüzsgő városok központjától távolabb saját maguk építették fel három-négy szintes klánházaikat, melyek különböző típusú agyagokból épültek, időtállóságukat pedig a falba helyezett faoszlopok garantálták.

A falak sok esetben elérték az egy méteres vastagságot, a kapu felett pedig víztartályok kaptak helyet, hiszen azokban az időkben a betörők, vagy katonai csapatok előszeretettel gyújtották fel a bejáratot.

A tulou-k udvarán a kutak mellett sokszor apró mezőgazdasági területek is helyet kaptak, melyen zöldségeket termesztettek, de haszonállatok is előfordultak itt – így nem meglepő, hogy a nagyobb épületek akár két-három hónapnyi tartalékkal is rendelkeztek.

Ma is háromezer tulou – közülük mindössze negyvenhatra vonatkozik a UNESCO világörökségi védelme – harcol a kínai városok megállíthatatlan üteműnek tűnő fejlődésével, de sajnos veszélyben vannak, hiszen a városok terjeszkedése pillanatok alatt elsöpri az útjába kerülő szegényes, vagy épp a városba költöző, és ott szerencsét próbáló lakóknak köszönhetően elhagyatott épületeket.

A házak évszázadokon át szinte kis falvakként, vagy minikirályságokként működtek, hiszen egy épületet egy-egy klán lakott, kívülállók pedig nem költözhettek be az otthonokba.

A szociális kapcsolatok egy tulou-n belül természetesen igen szorosak voltak, sőt, a CNN vonatkozó riportjában megszólaló, a hasonló épületek védelméért küzdő Lin Luseng még saját gyermekkorából is képes ilyen történeteket felidézni:

“Mikor kicsi voltam, a gyerekek a szomszéd otthonában ettek, ha a szüleik épp a földeken dolgoztak. Gyakran lehetett látni a szomszédok ajtajain kopogtató, játszótársért és ebédért induló gyerekeket. Ez hiányzik a modern társadalomból.”

Lin Luseng szülőházában egyébként ma már csak tizennégy család harminc tagja él, ez pedig csak töredéke annak a nyolcszáz embernek, akik kényelmesen élhetnének az évszázados szobákban. A városokba vándorlás viszont megállíthatatlan, így a következő években, a költözések, illetve az idős nagyszülők és szülők halála miatt ez a szám is csökkenni fog. Luseng  előbb saját háza felújítását és megmentését tűzte ki célul – sikerrel járt, hiszen az adományokból összegyűlt 120 ezer jüan, azaz 4,9 millió forint elég volt ahhoz, hogy 2016 júniusára a munkák véget érjenek, ezzel pedig újabb évtizedekre garantálja a ház túlélését.

A férfi most új tulou-k felé fordította a figyelmét, sőt, egy, a már elköltözött családok gyermekeinek legalább a nyári tanítási szünetre való visszacsábítását tűzte ki célul, így a jövőben talán több veszélyeztetett minifalu léte is biztosítottá válik majd.

A CNN nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik