Kultúra

Még ma is ezernyi, megmentésre szoruló kastélyt rejtenek az apró francia falvak és városok

Még ma is ezernyi, megmentésre szoruló kastélyt rejtenek az apró francia falvak és városok

Bemutatjuk a Párizstól alig háromnegyed órányira fekvő Fontenay-Trésigny kastélyát, ami még romjaiban is egy álom.

A párizsi, illetve francia témákban mindig zseniális Messy Nessy Chic bloggere, Vanessa néhány nappal ezelőtt fedezte fel a Párizstól alig ötven percnyire fekvő Fontenay-Trésigny kastélyát, miután az előtte húzódó úton elhaladva egy Mentse meg a kastélyunkat! feliratra lett figyelmes.

A láthatóan egy négy sarokbástyás, három oldalról csinos patakkal körbevett középkori erődítmény alapjaira épült kastély megmentését egy helyi fiatal, a tizenhét éves Antonin Grenier küzd, akinek édesapja még kisgyermekkorában mutatta meg a rég elhagyatott épületet.

A fiú úgy emlékszik, hogy az épület akkor még egészen jó állapotban volt, de az 1963-ban védetté nyilvánított kastélyban tíz évvel ezelőtti tulajdonosváltása óta semmiféle pozitív változás nem történt, az elemek pedig jócskán megkezdték a pusztítást.

Az épület egyáltalán nem ezt érdemelné, hiszen kertjét számtalan fontos történeti jegyzék a legszebbek közt említi, a főnemesi családok által lakott kastély pedig kedvelt pihenőhelye volt IX. Károly francia királynak és édesanyjának, Medici Katalinnak.

A tervek szerint lakásokat alakítottak volna itt ki, az álmok megvalósításra létrehozott cég viszont – jó eséllyel a gazdasági világválság és az ingatlanlufi kipukkadása miatt – csődbe ment, az állagmegőrző munkák pedig meg sem kezdődtek, leszámítva a tető felújítását, melyről végül azonban csak a cserepeket távolították el, majd egy ideiglenes műanyagfóliát feszítettek a helyére.

Ez természetesen szembemegy a francia műemlékvédelem legfontosabb szabályával: azzal, hogy a tulajdonosnak kötelessége fenntartani, sőt, javítani a tulajdonában álló, műemléki védettségű épületeket. Ellenkező esetben megjelenik az állam által fenntartott műemlékvédő szövetség, a Monuments Historiques, és egy könnyed iratot átadva átveszi a kastélyt, hogy megmentse azt a pusztulástól.

Jelen esetben azonban ez az eljárás sem hozott eredményt, így kérdés, hogy a számos ponton felállványozott, máig freskókkal és gyönyörű részletekkel díszített, a fólia szakadásával egyre több ponton beázó kastély meddig lesz még képes ellenállni a természetnek.

A fiú persze pozitívan tekint a jövőbe, de az nyilvánvalóan nem vidítja fel, hogy a sokszor heti rendszerességgel feltűnő befektetőket azonnal elborzasztják a nyolc-tízmillió eurósra (2,5-3 milliárd forint) becsült felújítási költségek.

A Messy Nessy Chic nyomán
Olvasói sztorik