Kultúra a világ egy fura hely

Ínyencek szívét megdobogtató étterem nyílt egy olasz börtönben

Sosem gondoltuk volna, hogy akár csak egy pillanatra is megéri egyszer egy börtön kerítésének túloldalára kerülni. Egészen eddig.

A világ számtalan szokatlan éttermet is kávézót hordoz a hátán – vannak köztük olyanok, melyek egy óriási utasszállító, vagy katonai repülőgépből lettek átalakítva, de magányos víztornyok, vagy épp egykori gyárak is otthont adnak ma felkapott éttermeknek, abban azonban biztosak vagyunk, hogy egy börtönben még senki sem próbált meg éttermet nyitni.

Egészen eddig, hiszen a Torinóban álló, több, mint ezerháromszáz elítéltnek otthont adó Casa Circondariale Lorusso e Cutugno vezetői most vállalkoztak a lehetetlenre, és

Liberamensa (Szabad Menza) nevet viselő éttermükben a világ egyik legszokatlanabb éttermi élményével lepik meg a furcsaságokra vágyókat.

A börtön kapuján átlépni önmagában furcsa élmény, de a meglepetések sora ezzel nem ér véget, hiszen az Andrea Marcante és Adelaide Testa által tervezett, elítélteket foglalkoztató étterem a világ bármely városában megállná a helyét, noha a berendezés több részlete is furcsa, iskolai menzás élményeket gerjeszthet az emberben.

Az étel megérkezésekor ez az emlékvihar azonban egy csapásra megszűnik, hiszen a három hetente változó, harminc eurós (9400 Ft) menü minden egyes eleme pompás, alapanyagait pedig a helyi gazdák szezonális gyümölcsei és zöldségei, valamint a börtönpékség termékei adják.

A Liberamensa ajtajai minden hét péntekjén és szombatján, mindössze fél órán át állnak nyitva a kapukon túlról érkezők előtt, így ha este nyolc és fél kilenc közt – nevünk, születési helyünk és időnk megadása után – sikerül helyet foglalni, akkor minden bizonnyal az olasz nyaralás legmeglepőbb élményében lehet részünk.

Fotók: Marcante Testa, Ristorante Liberamensa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik