Belföld
Nyíregyháza, 2013. július 23. 
Egy fogvatartott ruházatát vizsgálja át egy õr a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Nyíregyházán 2013. július 23-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és õrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nõtt a fogvatartottak száma, a következõ három évben bõvítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezõs beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Balázs Attila

Többen tanulnak börtönőrnek, mint hinné

24.hu
24.hu

2017. 03. 24. 11:02

Januárban indult képzésük két helyszínen, Nyíregyházán és Budapesten, 476 olyan civil kezdte meg tanulmányait, aki börtönőr szeretne lenni. A tapasztalatok nagyon kedvezőek - mondta a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjának igazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken.
Korábban a témában:

A képzéseken részt vevők az első, úgynevezett rendvédelmi alapmodulon vannak túl, amely egységes a rendvédelmi szerveknél. Ebben általános katonai ismereteket, szervezeti kultúrát, jogi alapismereteket, lőelméletet tanítanak.

Pozitívak a tapasztalatok, mert túl az első megméretésen nagyon kevés a lemorzsolódó – emelte ki.

A következő három modulban indul el a szűkebb szakmai képzés, amelyben őröket, segédfelügyelőket és felügyelőket képeznek a bv-intézeteknek. A képzés négy modulból áll, hat és fél hónapig tart és OKJ-s képesítést ad. Hozzátette, ezután munkába állhatnak a sikeresen vizsgázók, de ez csak a képzési rendszer első lépcsőfoka.

Szabó Zoltán elmondta azt is, hogy a 476 jelentkező civil, aki börtönőr szeretne lenni.

A toborzásra részben a bővítési program, részben a folyamatos fluktuáció miatt van szükség – közölte az igazgató.

Hangsúlyozta: az életpályamodell bevezetése óta vonzóbb lett ez a szakma, mivel létbiztonságot ad, a képzési rendszer pedig lehetőséget ad a továbblépésre. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.