Nagyvilág

Sci-fibe illő börtönt terveztek a Panama-iratok adócsalóinak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 04. 25. 16:49

A furcsa hajón háromezerháromszázan tölthetnék a büntetésüket.

Korábban a témában:

Másfél évvel óriási szivárogtatás rázta meg a világot: egy panamai ügyvédi irodából 11,5 millió, a hetvenes évektől egészen 2015-ig született irat került napvilágra. A papírok adócsalók egész tömegére irányították a figyelmet, így futballistákra, színészekre, filmproducerekre, ügyvédekre, de legnagyobb részben persze politikusokra. Hat kontinens háromszáz újságírója állt össze konzorciummá, hogy felderítse az ügyeket, melyek segítségével a dúsgazdagok elrejthették vagyonukat saját országuk adóhatóságai elől – munkájukat két héttel ezelőtt Pulitzer-díjjal jutalmazták.

Az érintettek felelősségre vonása természetesen még mindig várat magára, de ez semmiben sem gátolta meg az Ecole d’Architecture de Paris-Belleville három tervezőjét, Axel de Stampát, Sylvain Macaux-ot, és Guillaume Devaux-ot, hogy elképzeljék a letöltendő börtönbüntetésre ítélteknek helyet adó intézetet.

1week1project_Panama-Papers-Jail_02_exterior_photo nordcapital

A 3300 embernek otthont adó úszó börtönt szemmel láthatóan egy kiszolgált teherhajó átalakításával képzelték el, melyre nyolc óriási panelt szerelnének. A háromszázötven méter hosszúra nyúló, száz méter magasra törő, papíralapú, de a terhelésnek és az elemeknek tartósan ellenálló cellarendszer minden eleme kilenc négyzetméteres lenne, helyet pedig Panamaváros partjaihoz közel, a Panama-csatorna déli bejáratánál kaphatna.

1week1project_Panama-Papers-Jail_01 google

A hajón helyet kapna egy sportközpont, egy víztisztító, néhány műhely, sőt, a hajó hagyományos fedélzetén termelődne meg a rabok által elfogyasztott zöldség és gyümölcs, ezáltal az legalább részben függetlenedhetne a szárazföldtől.

1week1project_Panama-Papers-Jail_00_aerial-view

A rajzok a minden héten újabb, érdekes építészeti koncepciót megosztó 1week1project nevű oldalon jelentek meg, most ezeket mutatjuk be.

1week1project_Panama-Papers-Jail_03_exterior

1week1project_Panama-Papers-Jail_07_roof

1week1project_Panama-Papers-Jail_05_zoom

1week1project_Panama-Papers-Jail_08_exterior-back-view

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Man reclining in bed talking on phone and looking at second smart phone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.