Kultúra

Eldőlt: nem lesz írósztrájk Hollywoodban

A forgatókönyvírók céhe bejelentette, hogy sikerült megállapodásra jutniuk a nagy stúdiókkal.

Örömmel jelentem: megállapodásra jutottunk!

– írta a Writers Guild of America (WGA), vagyis az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe nevében tárgyaló Billy Ray kedden a Twitteren.

A hivatalosan még megerősítésre váró egyezséget Los Angelesben kötötték a hajnali órákban.

A BBC News emlékeztetett arra, hogy a hollywoodi filmes és televíziós forgatókönyvírók szakszervezete és a hollywoodi stúdiók maratoni tárgyalássorozatot folytattak március 13-a óta.

A tárgyalások fölött árnyékként lebegett a legutóbbi, 2007-2008-as száznapos írósztrájk, amely Kalifornia gazdaságának több mint kétmilliárd dollárjába (572 milliárd forint) került. Amennyiben nem sikerült volna megkötni a megállapodást, ismét sztrájkba fogtak volna az írók.

A WGA fő követelései közé tartozott, hogy az írók többet kapjanak az egyes epizódokért és az ismétlések után is részesüljenek a jogdíjakból.

Az írócég szerint – amelynek jelenleg kilencezer teljes jogú tagja van – íróik nehéz helyzetbe kerültek, mivel a stúdiók kevesebb epizódot rendelnek és az írókat exkluzív szerződésekkel kötik le. A WGA azt is kifogásolta, hogy az írók nem részesülnek kellőképpen az online műsorszórás utáni bevételekből.

A szakszervezet számításai szerint a televíziós író-producerek átlagos fizetése az elmúlt két évben 23 százalékkal csökkent.

A WGA szerint követeléseik teljesítése a nagy stúdióknak – mint a 21st Century Fox és a Time Warner –  további 156 millió dollárjába (44,5 milliárd forintjába) kerül.

A múlt héten a több mint hatezer céhtag 96 százaléka szavazott a sztrájkra, ha nem születne megállapodás.

A Filmes és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP), amely a tárgyalóasztal másik oldalán foglalt helyet, a múlt héten már jelezte, hogy “elkötelezettek az ágazat folyamatos munkáját biztosító a megállapodás elérése mellett”.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik