Kultúra
The Martian
Year : 2015 USA
Director : Ridley Scott
Jessica Chastain.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Jessica Chastain se hajlandó kevesebbért dolgozni, mint férfi kollégái

24.hu
24.hu

2017. 04. 19. 15:37

Jennifer Lawrence után most egy másik A-kategóriás színésznő is fellépett a bérkülönbségek ellen. Jessica Chastain nem akar vagyonokat keresni, abba viszont nem hajlandó többet belemenni, hogy negyedannyi fizetést kapjon, mint férfi kollégái.

A 2014-es Sony e-mail-szivárogtatás óta egyértelművé vált, hogy Hollywoodban hatalmas bérkülönbségekkel dolgoznak a férfiak és a nők. Ekkor derült ki például az is, hogy a nagy sikerű Amerikai botrányért Jennifer Lawrence és Amy Adams jóval kevesebb pénzt kaptak, mint Bradley Cooper, Christian Bale és Jeremy Renner. A bérkülönbség a Sony meghackelése óta közbeszéd tárgya, több híres színésznő is felszólalt az ügyben, többek között maga az egyik elszenvedő, Jennifer Lawrence is. Az Oscar-díjas színésznő nyílt levélben fejezte ki felháborodását, amelyben leírta, hogy többé nem érdekli a szerethetőség, ha bértárgyalásokról van szó. (Be is váltotta ígéretét, az Utazók című filmben nyújtott alakításáért többet kapott, mint férfi kollégája, Chris Pratt.)

Legutóbb Jessica Chastain lépett fel a bérkülönbségek ellen, a Variety „Power of Woman” című számában. Az A-listás színésznő nevéhez is köthető egy hasonló botrány, 2015 októberében derült ki, hogy a Mentőexpedícióban való szereplésért jóval kevesebbet keresett férfi kollégájánál, Matt Damonnál. Az eredeti cikkben azt írták, hogy Chastain 7 millió dollárt, Damon pedig 25 milliót kapott a szerepért. Azt nem tudjuk, hogy utóbbi szám mennyire pontos, de Chastain a cikkre utalva azt nyilatkozta, hogy a valóságban a fent nevezett összeg negyedénél is kevesebb volt a fizetése, 1,75 millió dollár. Chastain saját elmondása szerint megtanulta a leckét, és többé nem hajlandó negyedannyiért dolgozni, mint a férfitársai.

Nem érdekel mennyi a fizetésem, hiszen egy olyan szakmában dolgozom, ahol így is túl sok pénzt kapunk a munkánkért. De nem akarok egy olyan forgatáson dolgozni, ahol valaki ötször annyit keres ugyanazért a munkáért, mint én.

Chastaint szintén a Sony-botrány sarkallta változtatásra, ugyanis a Sony akkori elnöke, Amy Pascal azzal védte meg a stúdiót, hogy a színésznők csak azért keresnek kevesebbet, mert nem kérnek többet.

Emlékszem, ahogy néztem Amy Pascalt – a Sony hackelés után – interjút adni. Azt mondta, hogy részben azért nem keresnek ugyanannyit a nők, mint a férfiak, mert nem követelnek többet. Ez szíven ütött. Először nagyon dühös lettem, de aztán arra gondoltam, hogy van igazság abban, amit mond. Itt az ideje, hogy a nők a sarkukra álljanak és megköveteljék az igazságos bérelosztást.

Jessica Chastain jelenleg a zsidóbújtató lengyel házaspár hőstetteit bemutató filmben, a Menedékben látható a mozikban.

Kiemelt kép: Europress
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.