Kultúra

Ezek ugyanazok a horrorok, mint az Alien, csak a címük más

Hamarosan érkezik az Élet című film, Ryan Reynoldsszal a főszerepben, és amellett, hogy nagyon várjuk, valahonnan nagyon ismerős az egész. Először nézzük meg a trailert:

Minden az Aliennel kezdődött. Mikor 1979-ben a filmbéli Nostromo űrhajó legénysége gyanútlanul leszállt az LV-426-os bolygóra, nem is sejtették, hogy az ott található idegen faj egyik képviselője, a xenomorph nem csak az űrhajón, hanem a sci-fi műfajon belül is jelentős változásokat hoz. Sőt, lényegében lefekteti a sci-fi túlélő-horror alműfaj alapjait.

Ridley Scott annak idején elég egyszerű dramaturgiával építette fel a sorozat első részét:

Valakik elmennek valahova, ahol Valami megfertőz Valakit, de erre valahogy csak túl későn jönnek rá a Többiek, úgyhogy Valaki átalakul és kinő/kifejlődik belőle/benne Valami, aztán sorra meghalnak a Többiek, akik valahogy nem fertőződtek/haltak még meg, úgyhogy valahogy megpróbálják megakadályozni, hogy a Valami megfertőzze/ölje őket, amíg nem túl késő. 

Egyébként valószínűleg ezt a jól bevált receptet fogja alkalmazni az Alien legújabb felvonása, a Covenant is:

Nem kell csodálkozni, rengeteg film alkalmazta már, mi nézők pedig rendre benyeljük, de azért jobb ha tudjuk, hogy ez valójában mind ugyanaz az egy film, csak más helyszínekkel és szereplőkkel, a dramaturgia viszont ugyanaz.

Pandorum

Az alaptörténet még egészen érdekes is lehetne. Az Elysium rakománya hatvanezer ember, növény és állatfaj, amivel az a terv, hogy a célállomáson, a Taniszon biztosítsák az emberiség túlélését. Az egymást két évente váltó legénység a hibernációs álom után semmire nem emlékszik, az űrhajó reaktoraival gond van, és a hajó fedélzetén para élőlények settenkednek.

Pitch Black – 22 évente a sötétség

Kényszerleszállás után félszáz utasból csak nagyon kevesen élik túl a becsapódást egy bányászbolygón, köztük Riddick (Vin Diesel), a halálraítélt fegyenc. Miközben azon agyal mindenki, hogy hogy lehetne megpattanni a bolygóról, a huszonkét évente bekövetkező teljes sötétségből vad és dühös szörnyek másznak elő, akik természetesen meg akarják gyilkolni a hajó túlélőit.

Halálhajó

Az évekkel korábban elveszettnek hitt hajó, az Event Horizon újra jeleket kezdd el sugározni a galaxis egy távoli pontjáról. A felderítő csapat a segítségükre siet, de amit ott találnak: kérdés kérdés hátán, és valami félelmetes, amire nincsenek szavak.

A dolog

Itt “szerencsére” az idegen lényeknek nem kell egy űrhajóra besurranniuk, ugyanis egyenesen helybe jönnek, egész pontosan az északi sarkra, egy kutatóállomásra, hogy ott különböző formákat öltsenek, így hozva frászt szerencsétlen tudósokra, akik egyre csak fogynak.

Napfény

A Nap kezd kihűlni, ezért be kell robbantani valahogy, hogy újra működjön. Ennek érdekében már a második hajót küldik a közelébe, miután az első expedícióról már évek óta nem lehet hallani. A hajó viszont a helyén van és szörnyűbb titkokat rejt, mint gondolnánk, ráadásul van valami más is a fedélzeten, valami nem emberi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik