Kultúra a világ egy fura hely

A japánok még a zöldségek és gyümölcsök faragásából is művészetet csinálnak

Az évszázadok óta űzött mukimonó néhány példájáról képtelenek vagyunk elhinni, hogy tényleg emberkéz alkotta őket.

Az elegáns japán éttermekben, vagy fogadásokon képtelenség akár csak két lépést is megtenni anélkül, hogy a mukimonónak nevezett zöldségszobrászat legalább egy ékes példájával ne találkozzunk, hiszen az éppúgy szerves része az ország kultúrájának és konyhaművészetének, mint Magyarországon a gulyás.

A stílus gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza, népszerűsége azonban csak az Edo-korszak (1600-1867) hajnalán emelkedett óriási magasságokba.

Az állatfigurákká, vagy egyszerű formákká alakított finomságok mellett persze komplexebb darabokkal is találkozhatunk, melyekről első látásra képtelenek vagyunk elhinni, hogy emberkéz alkotta őket.

Ma a mukimonó egyik legtehetségesebb művésze, Gaku munkáit mutatjuk be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik