Tudomány

Nem hiszed el, melyik szín hiányzik az eprek fotójáról

Lenyűgöző magyarázata van, miért látunk bele egy képbe olyan színeket, amik nincsenek is ott.

Az internet kedvenc játékai a macskák után az optikai illúziók. Parádés darabokat találni, emlékezetes például a hova-tűnt-a-lány-lába fénykép körüli vita.

Az illúziókat egy japán kutató, Kitaoka Akijosi emelte új szintre: telepakolta a Twitterét ilyenekkel. Az egyik legújabb, ami megőrjít mindenkit, egy kupac epret ábrázoló, némileg sápadt fotó. Szerinted melyik szín hiányzik róla?

Nem fogod kitalálni, szóval elmondjuk:

NINCS PIROS SZÍN A FOTÓ EGYETLEN KÉPPONTJÁN SEM.

Dehát mi pirosnak látjuk ezeket az epreket, hiába hiányoznak a piros pixelek róla. Az agyunk ellenben megtanul bizonyos színeket összekötni bizonyos tárgyakkal, így a fényektől és színektől függetlenül pirosnak fogjuk látni az epret (persze a nagyon éretlen, zöld epret nem annyira). Ezt nevezik színállandóságnak.

A vicc, hogy többen izolálták az eprekről a színeket, és kiderült, voltaképp a szürke árnyalatai azok. Az agyunk gyakorlatilag kivonja (vagy pótolja) a hiányzó színeket, így megkapjuk a pirosat fejben.

Tessék, még két teszt: állapítsd meg, milyen színű biztosan nem a brokkoli az első, a hússzelet a második képen. A megfejtéseket lejjebb görgetve olvashatod.

(A brokkoli nem zöld, a hús nem vörös.)

(Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik