Kultúra

Már évszázadok óta egy oszlop által összenyomott férfi fekszik Aquinói Szent Tamás ereklyéi mögött

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 01. 24. 19:01

Na persze nem úgy, hiszen csak egy fura faragványról van szó, melynek megszületését máig rejtély övezi.

Korábban a témában:

A franciaországi Toulouse központjában áll a dominikánusok legszebb kolostora, melyet a későbbi Szent Domonkos alapított 1215-ben a rend első férfikolostoraként. Ennek részét képezi a nyolcvan méter hosszú, téglából épült óriási templom, melyben 1369-ben kaptak helyet az Angyali Doktorként is emlegetett Aquinói Szent Tamás ereklyéi.

Ezeket 1791-ben, a domonkosrendiek menekülésük során elvitték, és csak a szent halálának ötszázadik évfordulóján, 1974-ben foglalhatták el újra régi helyüket – a főoltár alatt.

A köztes két évszázadban a templom, illetve a rendház számos feladatot töltött be: Napóleon pihenő katonáival és fegyvereivel volt tele, iskolások használták tornateremként, kiállításokat rendeztek benne, az első világháború alatt pedig a párizsi múzeumok felbecsülhetetlen értékű kincseit tárolták itt.

A XX. században szépen helyreállított templom mindezek mellett azonban még egy érdekességgel büszkélkedhet, hiszen az oltár mögött furcsa részletre bukkanhatunk, mely a látogatók jó részének biztosan nem tűnik fel:

egy férfi két pillér által összenyomott testére.

Az apró kőkezekre és lábakra máig sincs magyarázat, de minden bizonnyal épp úgy az építők művészi szabadságának példája lehetett, mint a nemrégiben bemutatott templomi vízköpők és domborművek, melyek részben a modern kor, részben pedig az elmúlt évszázadok gyermekei.

Fotó: Pistolero31, LawrenceOP, Aidan Wakely-Mulroney
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.