Kultúra

Ki kicsoda a 2015-ös Emmy-gálán?

Mivel itthon még a legnagyobb fanatikusok közül is igen kevesen vetemednek arra, hogy fenn maradjanak a több óra hosszú Emmy-gála kedvéért, így a legtöbben csak ma reggel futhatták át a legnagyobb tévés díjátadó idei eredményeit. Ráadásul a díjazottak neve sem feltétlenül mond sokat, minthogy a nemzetközi tévés hálózatok csak elvétve kezelik azonos rangú piacként csatornáik magyar megfelelőit, a Netflix, Hulu és társaik pedig egyelőre nem értek ide, így a világszerte körülrajongott szériák egy része és nagyjából az összes rommá díjazott tévéfilm csak többé-kevésbé illegális utakon érhető el itthon. Azért ha mégis ilyen csúfságra vetemednél, mondjuk, merrefelé érdemes keresgélni. Itt a nagy Emmy-képbehozó.

Kik a legnagyobb nyertesek?

A legnagyobb minden kérdés nélkül nem valaki, hanem valami: az HBO. A vállalat tizennégy kategóriában hozta el a tegnap éjjel átadott Primetime Emmyt, és még huszonkilencet berántott az egy héttel korábban átadott kreatív Emmyk közül – ezek a szokásos technikai kategóriák a sminktől a hangig, ezeket a díjakat az Emmyn külön gálán adják át. Ha pedig hozzávesszük, hogy egyes kategóriák érintettjei, pl. a forgatókönyvírók vagy a producerek tipikusan többen szoktak lenni, így az HBO dolgozói hamarosan alighanem levélnehezéknek is Emmy-szobrokat fognak használni.

Az HBO-hoz vándorolt egyebek mellett az összes sorozatos csúcskategória: a Trónok harca ötödik évada végre meghozta a legjobb drámai sorozatnak járó Emmy-díjat (eddig ebben a kategóriában még csak jelölt volt), Az alelnökkel pedig a legjobb vígjátéksorozat, míg a négyrészes Olive Kitteridge-dzsel a minisorozat kategóriáját is az HBO vitte.

Europress
Europress

Szintén az HBO renoméját erősíti Peter Dinklage második Emmyje: Tyrion megformálásáért eddig a széria minden évadában jelölt volt, 2011-ben egyszer már meg is kapta a díjat – hogy tavaly miért nem, a Golden Globe-bal együtt, azt ugyan sosem fogja senki megérteni, amit ugyanis a tárgyalásán alakított, azt tanítani lehetne. A Trónok harca ezen kívül hozott még pár produkciós és technikai díjat, a brutálisan erős évadzárót például forgatókönyvéért és a rendezésért is méltatták, de az operatőri munkáért, a hangkeverésért- és vágásért, a szereposztásért, valamint az effektekért is (nyilván) beesett némi nemesfém.

Oké, Trónok harca, mi van még?

Vígjátékfronton a fő nyertes szintén az HBO-tól Az alelnök, amiről röviden csak annyit tudok mondani, hogy hatalmas, már csak azért is, mert végre a mindig vérkomolyan megközelített politikából csinál viccet – ha ennél bővebb ízelítőre vágysz, az HBO most limitált ideig elérhetővé tette a nyertes szériái első részét, érdemes csekkolni. Ha már nem győz meg, álljon itt egy aprócska fun-fact: a főszereplő Julia Louis-Dreyfus a sorozat fennállásának eddigi összes évadáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Emmyt, de partnere, Tony Hale is a második Emmyjét húzza be a szériával férfi mellékszereplő kategóriában.

Europress
Europress

Az HBO elsöprő győzelme nem csak önmagában szép teljesítmény: a konkurenciát megnézve elég erős volt a verseny mind a drámai, mind a vígjátéki kategóriában, előbbiben olyan sorozatok maradtak alul az egyre sötétebbre forduló fantasyvel szemben, mint a már klasszikusnak számító Downton Abbey vagy a Mad Men- Reklámőrültek, de a Netflix zászlóshajója, a Kevin Spacey hidegrázós alakításával operáló Kártyavár sem nyerte betegre magát – bár nekik cserébe ott a Golden Globe. Vígjáték-fronton a nagy versenytárs a Transparent volt: az élete alkonyán nemváltásra vállalkozó Mort Maurává válásának története a Golden Globe-on a legjobb sorozat és a legjobb férfi főszereplő vígjátéki kategóriájában is győzött, az Emmyn „csak” az utóbbit sikerült elhoznia Jeffrey Tambornak.

A nagy nyertesek közül érdemes még ránézni az Olive Kitteridge-re is, a négyrészes minisorozatot imádta a kritika és a közönség is. Ha nem szeretsz várni a hétről hétre érkező epizódokra, akkor a Mad Men a te szériád: hét évaddal idén tavasszal befejeződött a reklámosok és kreatív szakmában dolgozók kedvenc szériája, így egyben tudod lepörgetni az egészet – és mire végzel, addigra talán a Downton Abbey is eljut az utolsó részig: az utolsó, hatodik évad éppen tegnap indult, és idén karácsonykor kerül adásba az utolsó rész. Kémtörténet-rajongóknak a The Americans-t ajánlom, a legjobb mellékszerepért díjazott Margot Martindale-re érdemes figyelni, ha pedig a néhol alpáriságba forduló bevállalós stílus hiányzik, a Szégyentelenekre érdemes ráfordulni.

Ki ez a Viola Davis, akiről most annyit cikkeznek?

Ő a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot (How To Get Away With Murder) című drámasorozat főszereplője. A széria – melynek a második évada épp ezen a héten indul az USÁ-ban, az első évad tizenöt részét még épp le lehet pörgetni addig. Davis, amellett, hogy brillíroz a Annalise Keating professzor és ügyvédnő szerepében, a díj átvételekor elmondott beszédével hívta fel magára a figyelmet.

Davis beszédében először Harret Tubmant, az amerikai feketék felszabadításának egyik vezéralakját idézte, akinek épp az HBO számára készülő életrajzi filmjén dolgozik: „Képzeletben egy vonalat látok magam előtt. Azon a vonalon túl zöld mezőket és virágokat látok, és gyönyörű fehér nőket felém kitárt karral. De úgy tűnik, egyszerűen sehogy sem tudok odajutni. Úgy tűnik, nem tudok átjutni azon a vonalon.”, majd kiegészítette saját gondolataival, amelyek azóta máris megkezdték szállóigévé válásukat: „Az egyetlen dolog, ami a színes bőrű nőket elválasztja bárki mástól, az a lehetőség. Nem kaphatsz Emmyt olyan szerepekért, amelyek egyszerűen nincsenek” – mondta könnyeivel küszködve, majd a sorozat alkotóinak köszönte meg díját, akik „újradefiniálták, mit jelent szépnek, szexinek, női főszereplőnek és feketének lenni. És a Taraji P. Hensonoknak, Kerry Washingtonoknak, Halle Berryknek, Nicole Beharie-knek, Meagan Goodoknak és Gabrielle Unionoknak. Köszönöm, hogy átjuttattok minket azon a vonalon.”

A beszédben említett fekete színésznők közül a helyszínen volt Taraji P. Henson és Kerry Washington – Hensont az Empire-ért, Washingtont a Botrányért jelölték – mindketten könnyek között ünnepelték Viola Davis beszédét. Egészen felemelő volt tényleg, lásd alant.

És ki az a másik fekete színésznő?

Alighanem Uzo Adubára gondolsz. Ő a Netflix USÁ-ban szénné hájpolt, itthon viszont egyelőre sehol nem futó Orange Is The New Black című szériájának egyik mellékszereplője. A Crazy Eyes becenevű balhés karaktert alakítja, csupán olyan sikerszázalékkal, hogy legutóbb egy Golden Globe-jelölés is beesett az idei és tavalyi Emmy-díj mellé. Aduba díjazása némi adminisztratív kavarás folytán, de mégis rekordnak számít: ugyanezért a szerepért tavaly is díjazták, akkor viszont a sorozatot még vígjátékok közé sorolták, míg idén átkerült a drámák közé, így Aduba lett az első nő, aki ugyanazért a szerepért vígjáték és dráma kategóriában is Emmyt kapott.

Oké, már több ilyet nem kérdezek, de van még egy fekete színész, aki nincs meg

Reg E. Cathey, a Kártyavár (House of Cards) Freddyje, aki a Kevin Spacey alakította Francis Underwoodnak köszönheti emelkedését és bukását egyaránt – vannak ezzel még így egy páran ebben a sorozatban. Freddy üzemelteti az eldugott büfét, ahová Underwood némi magányra – és vuilághíres barbeque-oldalasra – vágyva el-elvonul, és ahol néha titkos, sötét ügyletek köttettek. Freddyre egy ponton felfigyel a sajtó, ettől egy ideig jól megy a bolt, ám ahogy az a Kártyavárban szokott lenni, az intrika közbeszól, ráadásul Freddyt balhés gyerekei is visszafelé húzzák a gettó mélye felé. Nagyot játszik, de azért van egy olyan gyanúm, hogy sokan nem neki adták volna a legjobb drámai vendégszereplő díját.

IMDb
IMDb

A főbb díjazottak (és a jelöltek) listája alant, a teljes lista, technikai díjastul pedig a díjátadó honlapján.

Legjobb drámai tévésorozat

Trónok harca (Game of Thrones)

Better Call Saul
Orange Is the New Black
Downton Abbey
Homeland: A belső ellenség
Kártyavár
Mad Men – Reklámőrültek

Legjobb vígjáték tévésorozat

Az alelnök (Veep)

Louie
Modern család
Városfejlesztési osztály
Szilícium-völgy
Transparent
Unbreakable Kimmy Schmidt

Legjobb női főszereplő (drámai sorozat)

Viola Davis, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot

Claire Danes, Homeland: A belső ellenség
Taraji P. Henson, Empire
Tatiana Maslany, Sötét árvák
Elisabeth Moss, Mad Men – Reklámőrültek
Robin Wright, Kártyavár

Legjobb férfi főszereplő (drámai sorozat)

Jon Hamm, Mad Men – Reklámőrültek

Kevin Spacey, Kártyavár
Bob Odenkirk, Better Call Saul
Jeff Daniels, Híradósok
Kyle Chandler, Bloodline
LievSchreiber, Ray Donovan

Legjobb férfi mellékszereplő (drámai sorozat)

Peter Dinklage, Trónok harca

Jonathan Banks, Better Call Saul
Jim Carter, Downton Abbey
Alan Cumming, A férjem védelmében
Michael Kelly, Kártyavár
Ben Mendelsohn, Bloodline

Legjobb női mellékszereplő (drámai sorozat)

Uzo Aduba, Orange is the New Black

Christine Baranski, A férjem védelmében
Emilia Clarke, Trónok harca
Joanne Froggatt, Downton Abbey
Lena Headey, Trónok harca
Christina Hendricks, Mad Men – Reklámőrültek

Legjobb férfi vendégszereplő (drámai sorozat)

Reg E. Cathey, Kártyavár

F. Murray Abraham, Homeland: A belső ellenség
Alan Alda, Feketelista
Beau Bridges, Masters of Sex
Michael J. Fox, A férjem védelmében
Pablo Schreiber, Orange is the New Black

Legjobb női vendégszereplő (drámai sorozat)

Margo Martindale, The Americans

Khandi Alexander, Scandal
Rachel Brosnahan, House of Cards
Allison Janney, Masters of Sex
Diana Rigg, Game of Thrones
Cicely Tyson, How to Get Away With Murder

Legjobb férfi mellékszereplő (vígjátéksorozat)

Tony Hale, Az alelnök

Andre Braugher, Brooklyn 99: Nemszázas körzet
Adam Driver, Csajok
Keegan-Michael Key, Key & Peele
Ty Burrell, Modern család
Tituss Burgess, Unbreakable Kimmy Schmidt

Legjobb női mellékszereplő (vígjátéksorozat)

Allison Janney, Mom

Julie Bowen, Modern család
Mayim Bialik, Agymenők
Anna Chlumsky, Az alelnök
Gaby Hoffman, Transparent
Jane Krakowski, Unbreakable Kimmy Schmidt
Kate McKinnon, Saturday Night Live
Niecy Nash, Meg-boldogulni

Legjobb férfi vendégszereplő (vígjátéksorozat)

Bradley Whitford, Transparent

Mel Brooks, The Comedians
Louis C.K., Saturday Night Live
Paul Giamatti, Inside Amy Schumer
Bill Hader, Saturday Night Live
Jon Hamm, Unbreakable Kimmy Schmidt

Legjobb női vendégszereplő (vígjátéksorozat)

Joan Cusack, Shameless – Szégyentelenek

Pamela Adlon, Louie
Elizabeth Banks, Modern család
Christine Baranski, Agymenők
Tina Fey, Unbreakable Kimmy Schmidt
Gaby Hoffman, Csajok

Legjobb tévéfilm

Bessie

Agatha Christi’s Poirot
Grace of Monaco
Hello, Ladies: The Movie
Killing Jesus
Nightingale

Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm)

Richard Jenkins, Olive Kitteridge

David Oyelowo, Nightingale
Adrien Brody, Houdini
Mark Rylance, Wolf Hall
Ricky Gervias, Derek

Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat)

Jeffrey Tambor, Transparent

Louis C.K., Louie
Don Cheadle, Gátlástalanok
Anthony Anderson, Black-ish
Will Forte, The Last Man on Earth
William H. Macy, Shameless – Szégyentelenek
Matt LeBlanc, Episodes

Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat)

Julia Louis-Dreyfus, Az alelnök

Edie Falco, Jackie nővér
Lisa Kudrow, A visszatérés
Amy Poehler, Városfejlesztési osztály
Amy Schumer, Inside Amy Schumer
Lily Tomlin, Grace and Frankie

Legjobb minisorozat

Olive Kitteridge

American Crime
American Horror Story: Freak Show
The Honourable Woman
Wolf Hall

Legjobb színésznő (minisorozat/film)

Frances McDormand, Olive Kitteridge

Maggie Gyllenhaal, The Honorable Woman
Jessica Lange, American Horror Story: Freak Show
Felicity Huffman, American Crime
Queen Latifah, Bessie
Emma Thompson, Sweeney Todd, The Demon Barber of Fleet Street Live from Lincoln Center

Legjobb rendezés (vígjátéksorozat)

Transparent, “Best New Girl,” Jill Soloway

Louie, “Sleepover,” Louis C.K.
Szilícium-völgy, “Sand Hill Shuffle,” Mike Judge
The Last Man on Earth, “Alive in Tucson (Pilot),” Phil Lord and Christopher Miller
Az alelnök, “Testimony,” Armando Iannucci

Legjobb forgatókönyv (vígjátéksorozat)

Az alelnök, “Election Night,” Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche

Episodes, “Episode 409,” David Crane and Jeffrey Klarik
Louie, “Bobby’s House,” Louis C.K.
Szilícium-völgy, “Two Days of the Condor,” Alec Berg
The Last Man on Earth, “Alive in Tucson (Pilot),” Will Forte
Transparent, “Pilot,” Jill Soloway

Legjobb rendezés (drámai sorozat)

Trónok harca, “Mother’s Mercy,” David Nutter

Gengszterkorzó, “Eldorado,” Tim Van Patten
Trónok harca, “Unbowed, Unbent, Unbroken,” Jeremy Podeswa
Homeland: A belső ellenség, “From A to B and Back Again,” Lesli Linka Glatter
A sebész, “Method and Madness,” Steven Soderbergh

Legjobb forgatókönyv (drámai sorozat)

Trónok harca, “Mother’s Mercy,” David Benioff and D.B. Weiss

Better Call Saul, “Five-O,” Gordon Smith
Mad Men – Reklámőrültek, “Lost Horizon,” Semi Chellas and Matthew Weiner
Mad Men – Reklámőrültek “Person to Person,” Matthew Weiner
The Americans, “Do Mail Robots Dream of Electric Sheep?” Joshua Brand

Legjobb férfi mellékszereplő (minisorozat/film)

Bill Murray, Olive Kitteridge

Richard Cabral, American Crime
Denis O’Hare, American Horror Story: Freak Show
Damian Lewis, Wolf Hall
Michael Kenneth Williams, Bessie
Finn Wittrock, American Horror Story: Freak Show

Legjobb női mellékszereplő (minisorozat/film)

Regina King, American Crime

Angela Bassett, American Horror Story: Freak Show
Kathy Bates, American Horror Story: Freak Show
Zoe Kazan, Olive Kitteridge
Mo’Nique, Bessie
Sarah Paulson, American Horror Story: Freak Show

Legjobb rendezés (minisorozat/film)

Olive Kitteridge, Lisa Cholodenko

American Horror Story: Freak Show, Ryan Murphy
Bessie, Dee Rees
Houdini, Uli Edel
The Honorable Woman, Hugo Blick
The Missing, Tom Shanklandv
Wolf Hall, Peter Kosminsky

Legjobb forgatókönyv (minisorozat/film)

Olive Kitteridge, Jane Anderson

American Crime, “Episode One,” John Ridley
Bessie, Dee Rees, Christopher Cleveland, Bettina Gilois, and Horton Foote
Hello Ladies: The Movie, Stephen Merchant, Gene Stupnitsky, and Lee Eisenberg
The Honorable Woman, Hugo Blick
Wolf Hall, Peter Straughan

Legjobb szereposztás (vígjáték): Az alelnök
Legjobb szereposztás (dráma): Trónok harca
Legjobb szereposztás (tévéfilm vagy mini): Olive Kitteridge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik