Kultúra

Csillagászati összegből épül Kína legújabb filmstúdiója

A Hollywood babérjai törő kínai filmipar új gigászát valami embertelenül sok pénzből fogják felhúzni.

A délnyugat-kínai Csungcsing tartományi jogú városba tervezett stúdióban egy vidámpark és számos turistacsalogató látványosság is helyet kapna.

Az építési munkálatok 2017 elején kezdődnek és a várható költségek összege 15 milliárd jüan (632 milliárd forint) lesz.

Az illetékesek szerint már több külföldi partnerrel is született együttműködési megállapodás és a park a szerencsejáték-, valamint az online szórakoztatóiparral is kapcsolatban fog állni.

A létesítmény a Hszi Csin-ping kínai elnök által három évvel ezelőtt meghirdetett “Egy övezet, egy út” tervről fogja kapni a nevét. A sokmilliárdos kezdeményezés célja, hogy elmélyítse Kína gazdasági és kulturális kapcsolatait nyugati és déli szomszédjaival, egészen Kelet-Afrikáig.

Kína immár a világ második legnagyobb filmpiaca

és az országban található a világ legnagyobb mozilánc-tulajdonosa, a Dalian Wanda konglomerátum, amely korábban megvásárolta az Egyesült Államokban az AMC Entertainment Holdings filmszínházakat és a Jurassic World, a Godzilla, valamint a Tűzgyűrű című nagy sikerű filmeket is jegyző Legendary Entertainment stúdiót is.

A kínai nemzeti kvóta szerint évente legfeljebb 34 hollywoodi filmet lehet bemutatni az ázsiai ország filmszínházaiban és a nyugati produkciók importjának visszaszorítása érdekében több versenyképes hazai gyártású filmet igyekeznek készíteni.

Forrás: New York Times via MTI, a nyitókép csak illusztráció

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik