Kultúra

Stephen King klasszikus horrorjaitól még mindig berezelsz

Nem hiszed? Akkor nézd újra a legjobbakat.

Kísértetjárta, hátborzongató szálloda és egy alakváltó lény, aki még a legborzalmasabb rémálmainkat is felülmúlja. Novemberben a rettegésé a főszerep a Paramount Channel műsorán: a Stephen King hétvégéken az Az kétrészes és a Ragyogás háromrészes minisorozatokkal várja a horror rajongókat a filmcsatorna. A tematikus hétvégék apropóján összegyűjtöttünk néhány megdöbbentő érdekességet az alkotásokról.

Vérfagyasztó alakítás

A Pennywise nevű bohócot játszó Tim Curry alakítása annyira meggyőzően félelmetes és hátborzongató volt, hogy mindenki messziről elkerülte a színészt a forgatás alatt. A kritikusok szerint alapjaiban ragadta meg Stephen King regényének karakterét, és pontosan olyan volt, mintha “Az” kiszabadult volna a könyvből.

“Az” mozgása

“Az” hiteles mozgásának érdekében egy guruló darut építettek és azt gördítették a csatornavezetékeken keresztül. A felvétel elkészítése igencsak nehéznek bizonyult: a stábnak rendkívül szűk helyen kellett dolgoznia, miközben a felvételeket “Az” nézőpontjából rögzítették.

Mozifilmből minisorozat

1980-ban Stephen King Ragyogás című regényéből világhírű mozifilm készült Stanley Kubrick rendezésében, Jack Nicholson főszereplésével. Az író a film hatalmas sikere ellenére elégedetlen volt: úgy gondolta, a főszereplő már a hotelbe érkezése előtt is őrültnek tűnt, ami ellentmondott a könyvbeli karakternek. 1997-ben aztán a regényből háromrészes minisorozatot is forgattak, amely Kingnek már jobban tetszett.

A kísértetjárta szálloda

A Ragyogást a Stanley Hotelben forgatták: a helyszín ihlette a valóságban Stephen Kinget a regény megírására. Ottléte alatt ugyanis a szálloda majdnem teljesen kihalt volt: csupán néhány vendég és alkalmazott tartózkodott benne. King a 217-es szobában szállt meg, amelyről hosszú ideje úgy tartották, hogy kísértetek járják: a felvételek egy részét is itt készítették el.

Magyar szellem az alkotásban

Frank Darabont magyar származású filmrendező azért ment a Ragyogás forgatásának helyszínére, hogy Kinggel a Halálsoron munkálatairól tárgyaljon. Ottléte alatt azonban rábeszélték egy kis munkára is, melynek köszönhetően szellemként láthatjuk őt a filmben.

A Paramount Channel műsorán:

  • November 19–20-án 22.00 órától Stephen King: Az 1. és 2. rész
  • November 25–26–27-én 22.00 órától Ragyogás 1. 2. és 3. rész
Forrás: Paramount Channel

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik