Kultúra

Elmegyilkos magyar poént sütöttek el az Agymenőkben

Sheldon elemében volt a Móka zászlókkal legújabb adásában.

Pár napja sugározták az Egyesült Államokban a spin-off várományos The Big Bang Theory, itthon Agymenők nevű sitcom legújabb részét, amelyben sikerült egy rendkívül fárasztó magyar vonatkozású szóviccet elsütni. Ámbár, ha valaki behatóan ismeri a sorozatot, akkor minden bizonnyal felkacagott rajta.

INNENTŐL MINIMÁLIS SPOILER!

A történet szerint a Jim Parsons által alakított idegesítő zseni, a kényszerbetegségektől terhelt, felsőbbrendűségi komplexusban szenvedő elméleti fizikus, Sheldon Cooper, illetve barátnője, a kiváló biológus Amy Farrah Fowler (Mayim Bialik), az évad kezdetén összeköltözött. Ez többi közt azért is bajos, mert Sheldonnal szinte képtelenség öt percnél tovább egy légtérben tartózkodni, nemhogy együtt élni vele.

Az Agymenőkben visszatérő szituáció, hogy Sheldon – egy immár közös – videoblogot vezet barátnőjével Móka zászlókkal (Fun with flags) címen. Hogy bizonyítsák összetartozásukat, a videoblog legújabb részében olyan zászlókat mutatnak be, amelyek két terület egybeolvadását szimbolizálják. Így jutnak el Buda és Pest egyesüléséhez, íme:

A szöveg szerint:

Buda és Pest egyesült Budapestté, és ezért lett Budapest, Tutipest.

Érted? Budabest = Tutipest. Mi szóltunk, hogy elmegyilkos.

Már csak egyetlen tisztázni való maradt hátra. Ha egy kicsit beleártjuk magunkat a zászlótörténelembe, akkor Buda történelmi zászlaján valóban a Sheldon bal kezében látható, Árpád-sávos lobogóra hajazó piros-arany csíkozás jelent meg. Ám Pest és az egyesült Budapest zászlajának meghatározása ennél egy kicsit problematikusabb.

A piros-sárga-kék színeket az egyesülés után kezdték el használni Erdély visszacsatolásának tiszteletére, de ebbe a románok bekavartak. A piros-sárga-zöld színeket viszont csak 1930-ban vezették be és húsz évet sem ért meg. A piros-arany-kéket a rendszerváltás után elevenítették fel. A legújabb tarlósi zászlónak a címeren kívül egyik korábbi verzióhoz sincs túl sok köze.

Lényeg a lényeg: a mindig precíz Sheldon Cooper – ez esetben – tuti rest volt felkutatni a történelmi tényeket.

Érted? Tuti rest – Tutipest. BAZINGA!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik