Kultúra

Fotósorozat: Tajvan egy apró öblében máig tűzzel fogják a halakat

Fotósorozat: Tajvan egy apró öblében máig tűzzel fogják a halakat

Az apró Jinsan-öböl halászai évszázadok óta egy igen rendkívüli módszerrel szerzik be a sokáig napi betevőnek számító apróhalakat: egy óriási tüzes bottal.

10504836_1024128000933420_2320516060108353221_o

A naplemente után kihajózó szardellahalászok kénes keveréket kennek hosszú bambuszpálcáik végére, majd azt a vízbe lógatják. A kén és a víz találkozásakor keletkező gázok meggyújtják a pálcát, a halak ezrei pedig riadtan ugranak ki a vízből, egyenesen a hálókba.

13767351_1235184839827734_8681049953434689982_o

A japán uralom (1895-1945) során kitalált módszert egykor háromszáz hajóval művelték, de ez a szám mára mindössze háromra csökkent – annak ellenére, hogy a tajvani kormány egyáltalán nem ellenzi, sőt, még támogatja is a gyakorlatot.

13350347_1208559095823642_8862691533321747387_o

A képeken kitűnően látható, hogy fogás van temérdek, így egy hatórás út alatt a halászok akár három-négy tonna szardellát is foghatnak, ez pedig a legénységnek akár több, mint egymillió forintos bevételt is jelenthet.

De akkor miért nem hallatlanul népszerű ez az egész?

Elsősorban azért, mert a szardellaszezon mindössze három hónapon át, májustól júliusig tart, a fiatalokat pedig ez az egész egyáltalán nem érdekli, annak ellenére, hogy a kormány turisztikai vonzerőt lát benne, és minden bizonnyal örömmel vennék, ha a mostanra már hatvanas éveiket taposó lánghalászoknak is lenne utánpótlása.

13521847_1219977161348502_7650771623960222453_n

Erre azonban vajmi kevés esély mutatkozik, hiszen az egyre modernebb halászati eszközök mellett senki nem akar törődni az efféle idejétmúlt dolgokkal, és a környező falvak fiatal férfijai inkább a nagyvárosokba költöznek, hogy tanuljanak, majd egy stabil munkahely megszerzése után a középosztály tagjaivá váljanak.

Fotók: NTPC Fishery

Olvasói sztorik