Kultúra

Ismét látható lesz a Szerelem Cannes-ban

Makk Károly csodálatos alkotása meghívást kapott a 69. cannes-i filmfesztivál nagy klasszikusokat bemutató programjába.

A három színészóriás: Törőcsik Mari, Darvas Lili és Darvas Iván főszereplésével az 1971-ben készült film felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére mutatják be a Cannes Classics nevű programban.

A költői szépségű Szerelem Makk Károly rendező, Déry Tibor író és Tóth János operatőr egyszeri és megismételhetetlen közös alkotása, a “Budapesti tizenkettő” filmjeinek egyike – emlékeztetett közleményében a Filmalap.

A film központi témája két asszony különös kapcsolata: mindkettejük életének középpontjában ugyanaz a férfi áll. Az 1950-es években játszódó történetben egy fiatal tanárnő hűségesen várja haza a politikai okokból bebörtönzött férjét, miközben haldokló anyósát ápolja és elhiteti vele, hogy fia Amerikában filmez, boldog, és megtalálta élete célját.

A Szerelem nemzetközi premierjét 1971-ben tartották a cannes-i filmfesztiválon, ahol többek között elnyerte a zsűri díját, majd világszerte nagy sikert aratott. Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával, a MaNDA közreműködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készül. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban lesz látható először.

Az idén 90 éves Makk Károlynak hat filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon 1955 és 1987 között. A Cannes-ban is díjazott Törőcsik Mari pedig tavaly volt 80 éves. A tervek szerint mindketten személyesen vesznek részt a felújított és digitalizált Szerelem cannes-i díszbemutatóján.

A klasszikusokat bemutató válogatás egyik díszvendége Az ördögűző idén 80 éves rendezője, William Friedkin lesz, illetve tisztelegnek majd Raymond Depardon és Frederick Wiseman dokumentumfilmesek előtt. Mindemellett levetítik az 1966-os cannes-i fesztivál megosztott fődíjas alkotásait, megünneplik az idén hetven éves Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségét (FIPRESCI), valamint bemutatnak a filmművészet történetéről szóló kilenc dokumentumfilmet is, köztük Pierre Filmon francia rendező Zsigmond Vilmosról készült portréfilmjét.

A 69. cannes-i filmfesztivál május 11-én nyílik meg a francia Riviérán, és május 22-ig tart. A hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke a Mad Max filmek szülőatyja, George Miller ausztrál filmrendező lesz. Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik