Kultúra

Mégis lesznek magyar alkotások a cannes-i filmfesztiválon

Két animációs rövidfilm is meghívást kapott a seregszemle párhuzamos programjaiba.

Jóllehet nagyjátékfilm sajnos nem, de magyar animációs rövidfilm kettő is bemutatkozik idén a 69. cannes-i filmfesztiválon. Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotása a filmes egyetemek hallgatóinak munkáit bemutató Cinéfondation szekcióba, Tóth Luca Superbia című filmje pedig a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programba kapott meghívást.

Andrasev kilencperces alkotása egy a különleges növényeit nagy gonddal ápoló női figuráról szól (a képen fent), akit tevékenysége közben minden egyes nap árgus szemekkel figyeli a szomszéd macskája. Az állat aztán egy idő után eltűnik, azonban ezzel még nem ér véget a történet, ugyanis a következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba.

A Superbia egy szerzői rövidfilm, amely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A tizenöt perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal több karakter aspektusából, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel.

A világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjét május 11. és 22. között rendezik meg – az 1869 benevezett film közül a hivatalos programba végül 49 alkotást hívtak meg, ezek közül 20 versenyezhet majd a seregszemle fődíjáért: az Arany Pálmáért.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik