Kultúra

Budapest újabb értéke tűnik el: már megint lebontottak egy korábban védett épületet

Ugye mindannyian emlékszünk a Király utca 40. esetére? Na most ennél jóval idegölőbb dolog történt.

Az volt az a ház, amit tulajdonosai éveken át hagytak rohadni, a bontástól pedig 2006-ban az Óvás! Egyesület mentette meg, mikor a VI. kerületi önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) engedélye nélkül csak úgy elkezdte bontani a házat.  A tető azóta hiányzott, az Óvás! szerint az épület tudatos gyengítése pedig továbbra is folyt. Végül 2014. augusztus 20-án leszakadt a második emeleti födém, ami végleg megpecsételte a sarokház sorsát: azóta lebontották.

Tegnap ennél klasszisokkal erősebb dolog történt: a Magyar Patrióták Közösségének írása szerint a semmiből egyszer csak megkezdték a kétemeletes Erkel utca 18. bontását, mivel egy ukrán érdekeltségű ingatlanbefektető hatemeletes, modern épületet akar megvalósítani a helyére.

Az 1860 körül épült, romantikus stílusú bérház frekventált környéken feküdt, alig néhány lépésnyire a nemrég teljes hosszában felújított, jórészt sétálóutcává nyilvánított Ráday utcától, valamint a Duna-parttól, de a Kálvin téri és Corvin-negyednél lévő állomások is alig néhány perces sétával voltak elérhetőek.

A városképi jelentősége miatt helyi védelem alá helyezett épületet 2010. október 5-én a kerület törölte a védett objektumok listájáról, hogy aztán üresen eladhassa. A kétfordulós nyilvános pályázat 2014. márciusában jelent meg az önkormányzat honlapján, azzal a céllal, hogy

a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata az ingatlan értékesítésével hozzájáruljon az épített környezet minőségének javításához.”

A pályázat eredményeként az ingatlan egy csomádi családi házba (32 másik gazdasági társasággal együtt) bejegyzett Tranzit Hungária Kft.-hez került, amelynek fő profilja ugyan a logisztikai tevékenység (étkezési és ipari só behozatala), de foglalkoznak különböző ipari, mezőgazdasági és háztartási cikkek nagykereskedelmével, valamint ingatlankezeléssel, bérbeadással és ingatlanügynöki tevékenységgel is.

erkel18_2

Saját honlapjukon szót ejtenek arról, hogy a Kijev tehetősebb rétege által lakott negyedekben is több lakóházzal bírnak, valamint így vallanak magukról:

“ [A vállalkozás] legfőképpen kereskedelmi, szállítási és fuvarszervezési tevékenységek és szolgáltatások nyújtásában vesz részt mind hazai, mind külföldi területen. (…) Ezek közé tartozik az étkezési só, útszóró só, műtrágya, valamint más termékek importja és exportja.”

2015 őszén az új tulajdonos bontási engedélyt kért a ferencvárosi jegyzőtől, amit az október 14-i határozat szerint meg is kapott. Eredetileg ugyan csak a hátsó szárny lebontásáról lehetett hallani, de a markolók tegnap felvonultak a területen, és megkezdték az egész ház bontását, sőt, az Erkel Residences – egyelőre csak ukrán és orosz nyelven elérhető – honlapján már meg is kezdték a luxuslakások hirdetését, noha a tervezett nyitás mindössze 2018 második negyedévére várható.

IMG_2833

Az épület legkisebb lakásai 35 négyzetméteresek lesznek (27,3 millió forintnyi eurótól), de két- és háromszobás lakások, sőt, ötszobás, nagy terasszal rendelkező luxusapartmanok (114 millió forinttól) is helyet kapnak majd a legközelebbi metróállomástól mindössze százötven méterre fekvő épületben.

1500900

Ferencváros önkormányzata ezzel Budapest múltjának egy újabb, korábban védett darabját semmisítette meg, ami a Corvin-negyednél és a rehabilitációs területen történtek óta talán nem kellene, hogy meglepjenek minket.

erkel18_1

IMG_2852

2018-tól pedig szembenézhetünk majd ezzel:

erkel18_terv

Csodálatos lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik