Kultúra

Ki kicsoda a 2016-os Golden Globe-on?

Ki az a Brie Larson? Kik az igazi nyertesek? Miért nem díjazták a Trónok harcát? Itt a nagy Golden Globe-képbehozó.

Kik az igazi nyertesek?

Na ne már, még jó, hogy Nemes Jeles László és a Saul fia, hiszen az elismerésen túl ezzel a díjjal a magyar filmművészet ismét a világ figyelmének középpontjába kerülhet! Az elsőfilmes rendező már Cannes-ban is hatalmas elismerést kapott, hiszen elnyerte a zsűri nagydíját, most pedig az Amerikában élő külföldi újságírók díját is megszerezte, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A főszereplő Röhrig Géza akkor mondjuk örült annak, hogy a Saul fia nem nyerte meg az Arany Pálmát, mert túl korainak érezte. Ahogy kifejtette, megölne egy csomó kreatív energiát, hogyha a film túlnyerné magát, de valószínűleg a Golden Globe-nak már önfeledten tud örülni. A díjjal kapcsolatban azonban a fiatal direktor köszönőbeszédében még egy fontos dologra hívta fel a figyelmet, a holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számára azonban inkább egy emberi arc, amit nem szabad elfelejteni.

Actor Geza Rohrig (L) and director Lazlo Nemes attends the Golden Globe Foreign Language Film Symposium Presented by The Hollywood Foreign Press Association & The American Cinematheque, in Hollywood, California, on January 9, 2016. AFP PHOTO /VALERIE MACON / AFP / VALERIE MACON

Voltak díjhalmozók?Az Oscar-gálával ellentétben a Golden Globe-on nincs olyan sok kategória, amin ugyanaz a film kaphatna elismerést. Filmek között a Cate Blanchett és Rooney Mara szerelmi drámája öt jelöléssel, a Steve Jobs-biopic és a világválság körüli spekulációkról szóló A nagy dobás négy-négy jelöléssel, a Mentőexpedíció, A szoba és A visszatérő pedig három jelölést kapott, s ezek közül utóbbi „nyerte szét magát”. Alejandro González Iñárritu tavaly a Birdmannel aratott, idén pedig A visszatérővel elhozta a legjobb rendezőnek járó díjat, a legjobb filmnek járó elismerést is bezsebelte, ráadásul az Akadémia fekete báránya, Leonardo DiCaprio is nyert egy Arany Glóbuszt. Egyébként nem is kellett sokat várni az első Leós mémekre:

Leonardo DiCaprio won the Golden Globes again, but he forgot to thank the bear during his speech.http://9gag.com/gag/aPDWnmQ?ref=fbp

Közzétette: 9GAG – 2016. január 10.

A Mentőexpedíció két díjat vitt haza (legjobb férfi főszereplő – vígjáték, legjobb film – vígjáték) és a Steve Jobs is (legjobb női mellékszereplő, legjobb forgatókönyv). Sorozatoknál a Mr. Robot (legjobb drámai sorozat, legjobb férfi mellékszereplő) és a Mozart in the Jungle (legjobb vígjátéksorozat, legjobb vígjáték szereplő) duplázott.

Miért szerepelt a Mentőexpedíció a vígjáték kategóriában?

Ezt maga Ridley Scott sem értette igazán, sőt a műsorvezető Ricky Gervais is sokat poénkodott ezen, de nincs mit tenni, a dráma kategóriába nem fért be ez a remek sci-fi.

Ki az a Brie Larson?

A 26 éves, sacramentói születésű hölgy eddig jobbára kisebb költségvetésű filmekben (Az élet habzsolva jó) vagy mellékszerepekben (21 Jump Street – A kopasz osztag) tűnt fel, de 2015-ben A szoba című filmmel valószínűleg berobban a köztudatba, amelyet január 28-tól hazánkban is élvezhetünk. A film cselekménye szerint az ötéves Jack számára a Szoba a világot jelenti, hiszen itt született, itt eszik, játszik, alszik és tanul, de az ötödik születésnapján anyja (Larson) közli, a világ a szobán kívül folytatódik. Az ír-kanadai filmdráma a tavalyi év egyik legjobbja.

Mi a tököm az a Mozart int he Jungle?

Az Amazon 2014-es újonca tíz félórás epizódban mesél a New York-i Filharmonikusok rendkívüli módon különc karmesteréről, meg egy fiatal oboista lányról és közben bepillantást nyerhetünk egy furcsa szubkultúra mindennapjaiba, ahol mindenki nagyon profi vagy profin áll a munkájához. A főszereplő maestrót alakító Gael García Bernal ritka karizmatikus ember, első Golden Globe-jelölését díjra is váltotta.

Lady Gaga egy sorozatban? És még díjat is kap?  Hogyan és miért?

2011-es indulása óta az Amerikai Horror Story igazi márkanévvé nőtte ki magát: a magas színvonal és a bizarr borzalmak televíziós szinonimájává, amelyet tekintve, hogy milyen minőségi és változatos évadokat láthattunk eddig, bőven ki is érdemelt az antológia sorozat. Az ötödik széria főszereplője ezúttal az a Lady Gaga, aki nem éppen a színésznői kvalitásairól híres, s a rajongókat is megosztotta, hogy szerepel majd. A promókban is agyonhype-olt Lady Gaga az évad első részében még sokat nem mutatott, hiszen édes négyes szexjelenete is hamarabb volt, minthogy akárcsak egy szót is szólt volna. A szezonban aztán egész kiegyensúlyozottan játszott, meg is lett a jutalma! Természetesen jól meglepődött, egészen annyira, hogy ezen a képen úgy néz ki, mint Kiszel Tünde.

Europress
Europress

Honnan ismerős Taraji P. Henson neve?

Az Empire betekintés a szórakoztatóipar mocskos szemétdombjára – manipuláció, kicsinyes bosszújátszmák, meg amit akartok. Igazi tanmese ez Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni jeligére. Ennek a furcsa zenei maffiabirodalomnak a matrónája Cookie (Henson), aki elemi erővel játszik a sorozatban. Igazi jutalomjáték neki ez a szerep, aki korábban olyan filmekben és sorozatokban tűnt fel (jellemzően mellékszereplőként), mint a Benjamin Button különös élete, (az új, 2010-es) A karate kölyök, A célszemély vagy a Jogi játszmák.

Maura Tierney-t sem ismerem! Meg a The Affairt is alig. Mi tévő legyek?

Tierney legismertebb szerepe Abby Lockhart karaktere a Vészhelyzet című sorozatban, viszont a The Affair című sorozatban nyújtott alakításáért jár neki a díj, amelynek első évada a 2014-es év egyik legjobbja volt. A drámasorozat egy rendkívül egyszerű, már-már közhelyes alapsztorival indít: van egy nő és egy férfi, akik házasok, viszont a történetben nem ez a truváj, hanem az, hogy mindkét fél saját szubjektív narratíváját ismerhetjük meg, Maura Tierney Helen Solloway-t alakítja, aki 20 éve rendületlenül szereti férjét, akitől van négy gyermeke. Áhh, nem is mondunk többet. Tessék pótolni a sorozatot!

Mit kell tudni a Wolf Hallról?

A tavalyi év legjobb minisorozata az 1500-as évek Angliájában játszódik, VIII. Henrik korában. Van itt minden, Boleyn Annástul, örökösödésért folyó harcostul, Thomas Cromwellestül. Tiszta Trónok harca, sárkányok és élőholtak nélkül.

Miért nem nyert a Trónok harca?

Amiért korábban sem. Mert volt erősebb drámaisággal bíró sorozat is. A kedvelt szériát eddig háromszor jelölték a díjra, de eddig mindig volt jobb befutó, idén például a Mr. Robot, amely 2015 kétségkívül legütősebb sorozata. Olyan témába nyúltak bele, ami akár meg is történhetne – legalábbis egy része. A sorozat főhőse Elliot (Rami Malek), aki nappal kibernetikai cégnél dolgozik programozóként, viszont éjszakánként az Egyesült Államok egyik legveszélyesebb hackerévé lényegül át. Elliotot – aki a produkcióban ötletes módon végig narrálja az eseményeket – aztán egy napon mintegy besorozza a hírhedt és titokzatos Mr. Robot (Christian Slater) az általa vezetett csupa hackerzsenit tömörítő csapatba, hogy segítsen nekik elpusztítani egy óriásvállalatot. Ezt a sorozatot is érdemes visszanézni!

És akkor még egyszer emlékeztetőül a nyertesek:

Nagyjátékfilmek:

LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM: SAUL FIA

Legjobb film (dráma): A visszatérő
Legjobb film (musical/vígjáték): Mentőexpedíció
Legjobb férfi főszereplő (dráma): Leonardo DiCaprio (A visszatérő)
Legjobb férfi főszereplő (musical/vígjáték): Matt Damon (Mentőexpedíció)
Legjobb női főszereplő (dráma): Brie Larson (A szoba)
Legjobb női főszereplő (musical/vígjáték): Jennifer Lawrence (Joy)
Legjobb férfi mellékszereplő: Sylvester Stallone (Creed: Apollo fia)
Legjobb női mellékszereplő: Kate Winslet (Steve Jobs)
Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu (A visszatérő)
Legjobb forgatókönyv: Aaron Sorkin (Steve Jobs)
Legjobb filmzene: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)
Legjobb betétdal: Sam Smith – Writing’s on the Wall (007 Spectre: A Fantom visszatér)
Legjobb animációs film: Agymanók

Sorozatok:

Legjobb drámai sorozat: Mr. Robot
Legjobb vígjátéksorozat: Mozart in the Jungle
Legjobb minisorozat/tévéfilm: Wolf Hall
Legjobb férfi főszereplő (drámai sorozat): Jon Hamm (Mad Men)
Legjobb férfi főszereplő (vígjátéksorozat): Gabriel García Bernal (Mozart in the Jungle)
Legjobb férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Oscar Isaac (Mutassatok egy hőst!)
Legjobb női főszereplő (drámai sorozat): Taraji P. Henson (Empire)
Legjobb női főszereplő (vígjátéksorozat): Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend)
Legjobb női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Lady Gaga (Amerikai Horror Story: Hotel)
Legjobb férfi mellékszereplő (sorozat): Christian Slater (Mr. Robot)
Legjobb női mellékszereplő (sorozat): Maura Tierney (The Affair)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik