Kultúra

Meghalt Guy Carawan – ő tette híressé a polgárjogi himnuszt

Guy Carawan (Array)
Guy Carawan (Array)

Carawan 1960-ban énekelte el először saját verzióját a 19. századból származó We Shall Overcome-nak, aztán a Martin Luther King által vezetett menetben és a Tienanmen téren is felcsendült.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt amerikai folkénekes, aki az amerikai polgárjogi mozgalom és más szabadságküzdelmek himnuszává tette a We Shall Overcome című dalt.

Carawan a Tennessee állambeli New Marketben lévő otthonában halt meg még szombaton. Felesége, Candie Carawan szerint a zenész évek óta demenciával küzdött.

A We Shall Overcome eredete a késő 19. századig nyúlik vissza: a dalt már az 1940-es években felkarolta a munkásmozgalom. Carawan 1960-ban énekelte el először saját verzióját egy csapatnyi fekete diáknak az észak-karolinai Raleighben és a dal hamarosan a polgárjogi mozgalom himnuszává nőtte ki magát – idézte fel a folkénekes halálhíréről beszámoló The New York Times.

A We Shall Overcome demonstrációkon és gyűléseken csendült fel az 1960-as években, egyebek közt a Martin Luther King által vezetett, Selmából Montgomerybe tartó 1965-ös meneten is énekelték. Az elmúlt évtizedekben a Tienanmen téren és a berlini fal leomlásakor is felcsendült.

 
Fotó: Europress 

A dal eredetével kapcsolatban Carawan egy 1999-es interjúban elmondta, hogy egy kaliforniai barátjától tanulta a szöveget és a dallamot. “Ő tanította meg nekem a dalt és néhány akkordot is hozzátett” – idézte fel annak idején a zenész.

Carawan 1927-ben született a kaliforniai Santa Monicában. Később New Yorkba költözött és az 1950-es években aktív tagja lett a népzenei hagyomány újjáélesztésére indult mozgalomnak. A We Shall Overcome Carawan-féle verziója a néhai Pete Seeger amerikai folkénekes, politikai aktivista és író segítségével született meg.

Carawan és második felesége, Candie évtizedeken át tanított zenét a tennessee-i New Marketben lévő Highlander Kutatási és Oktatási Központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik