Kultúra

Uniós eljárás indulhat az Éden Hotel ellen

Éden Hotel - Nóri (Éden Hotel, Nóri)
Éden Hotel - Nóri (Éden Hotel, Nóri)

Mivel a TV2 műsora a brit joghatóság alá tartozó Super TV2-n is fut, a Médiahatóság egyszerre két eljárást folytat. Utóbbiba az uniót is be kell vonni – írja a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet rá, hogy az Éden Hotel péntek esti adásában az egyértelmű visszautasítás ellenére próbált szexuális kapcsolatot létesíteni játékostársával az egyik szereplő. A férfi a nő többszöri tiltakozása ellenére sem hagyta abba az agresszív közeledést. A Médiatanács, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatala hatósági eljárást indított a műsorszám miatt – közölték a Magyar Nemzet megkeresésére.

Az NMHH válaszában kitért arra is: nem mindegy, hogy a kérdéses műsorszámot a magyar joghatóság alá tartozó TV2-n, vagy a brit joghatóság alá tartozó Super TV2-n vetítették-e, mert utóbbi esetben csak az EU bevonásával kezdődhet meg a vizsgálat, szigorú feltételek teljesülésével. Mivel a műsor mindkét csatornán fut, a hatóság mindjárt két eljárás indításáról döntött. A kifogásolható jelenetek miatt a Magyar Liberális Párt vasárnap a Médiatanácshoz fordult, külön elfogadhatatlannak nevezve, ahogyan a műsor készítői kezelték a helyzetet.

A TV2 a hét végén még visszautasította, hogy erőszak történt, hétfőn azonban elismerték, olyan jelenet is képernyőre került, amelyben az egyik női szereplőt játékostársa méltatlan, megalázó helyzetbe hozta. A képsorok közlése pedig az egész társadalom felé rossz üzenetet hordozott. A csatorna hibát követett el, ezért Yvonne Dederick ügyvezető igazgató döntése értelmében belső vizsgálat indult. 

Spronz Júlia, a párkapcsolati erőszakot elszenvedett nők jogvédelmével foglalkozó Patent Egyesület elnökének elég határozott a véleménye. “Jobb helyeken ez szexuális erőszak kísérlete” – mondta lapunknak a női jogvédő egyesület vezetője, amikor megmutattuk neki a kifogásolt jeleneteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik