Belföld

Elítéli az ellenzék a halálbüntetést

orbán viktor pécsen (orbán viktor)
orbán viktor pécsen (orbán viktor)

A szocialisták szerint nem a büntetés mértéke, hanem az elmaradhatatlansága, ami visszatart. A DK szerint Orbán eldöntötte: gyűlölködésre és alantas emberi ösztönökre teszi fel kormányzását.

Orbán Viktor a kicsinyes politikai haszonszerzés érdekében jobbikosabb lett a Jobbiknál is – így reagált az Együtt a miniszterelnök keddi beszédére. A kormányfő a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban arról beszélt, hogy „napirenden kell tartani” a halálbüntetés kérdését.

Az Együtt szerint Orbán egyre szélsőségesebb kijelentésekkel próbálja megállítani pártja népszerűségvesztését, ugyanakkor úgy látják: a miniszterelnök politikailag és erkölcsileg végképp megbukott. A Fidesz szélsőségessége az illiberális demokráciával kezdődött, a kötelező drogteszttel, majd a menekültek ellenségként való beállításával folytatódott, most pedig már a halálbüntetést is újra bevezetnék – idézi fel az ellenzéki párt, hozzátéve, hogy mindez hazánk kizárását jelentené Európából.

„Nem fontosak neki sem a humanizmus elvei, sem a tízparancsolat. Ez lenne a kereszténydemokrata kormányzás?” – teszi fel a kérdést Orbánnal kapcsolatban a párt, hozzátéve: azt is ellenzik, hogy bármilyen szinten is mérlegeljék a halálbüntetést.

Amerikában is felülvizsgálják

A Demokratikus Koalíció szerint a korrupcióban vergődő, erejét veszítő Orbán Viktor bejelentése volt, amely napirenden tartaná a halálbüntetés bevezetését. Nem csak az Európai Unióban, de Európa egyetlen országában sem létezik ez a büntetési forma, az Egyesült Államok azon államaiban pedig, ahol még előfordulnak kivégzések, épp felülvizsgálják a jogszabályt, miután kiderült, hogy ártatlanul oltottak ki emberéleteket. Magyarország több nemzetközi egyezményben is elfogadta, hogy nem lesz nálunk halálbüntetés.

Orbán a téma elővételével újabb gesztust tett a Jobbiknak, nem visszavetve, hanem erősítve a náci szellemiségű pártot – írják. Az idegenellenes „konzultáció” után Orbán Viktor végképp a gyűlölködésre, az alantas emberi ösztönökre tette fel kormányzását és politikai pályafutását – közölte a DK.

A büntetés elmaradhatatlansága, ami visszatart

Az MSZP képviselője, Szakács László sajtótájékoztatóján azt mondta: nem tart szükségesnek változtatást a halálbüntetést illetően, a bűncselekmények megelőzésére kell hangsúlyt fektetni. A büntetésnek soha nem a mértéke, hanem az elmaradhatatlansága, ami visszatart – mondta.

Szakács hozzátette: Orbán Viktor kormánya volt az, amely átláthatatlan fóliával a bűnelkövetés kiváló terepévé változtatta a trafikokat. A rossz szabályozás ide vezet, minél hamarabb változtatni kell rajta – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik