Nagyvilág

Az európai liberálisok is felszólaltak Orbán konzultációja ellen

Arra is kíváncsiak, hogy az Európai Néppárt meddig akar még kiállni a magyar miniszterelnök mellett.

Írásbeli kérdésekkel fordultak az Európai Bizottsághoz, valamint a tagállamok kormányainak képviselőiből álló miniszterek tanácsához az Európai Parlament liberális frakciójának politikusai, a bevándorlásról tartandó magyarországi „nemzeti konzultáció” miatt.

A Liberálisok és Demokraták Európai Szövetsége közleményében „idegengyűlölő levelezésnek” minősítette a miniszterelnök által jegyzett kérdőívet. Az uniós intézményeket arra kérték, hogy vizsgálják: a magyar kormány által kezdeményezett „nemzeti konzultáció” összhangban áll-e az Európai Unió értékeivel, elveivel és jogszabályaival.

Az Európai Bizottságtól arra várnak választ, hogy a brüsszeli testület szerint kimeríti-e a kezdeményezés a gyűlöletre uszítást és mit szándékozik tenni a bizottság, hogy kezelje az uniós jogszabályok és értékek ilyen megsértését.

A frakció egyik alelnöke, Sophie In’ t Veld úgy fogalmazott: amikor azt hinnék, hogy a magyar kormány nem süllyedhet mélyebbre, még egy lépéssel tovább mennek. „A kérdések sugalmazó jellegűek és manipulatívak” – mondta a képviselő, aki a Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppártot is számon kérte, azt tudakolva: meddig állnak még ki a magyar miniszterelnök mellett.

A belga Louis Michel szerint stigmatizálásról van szó, amely a migránsokat a bűnözéssel kapcsolja össze. Ez „csakis a szélsőjobboldali populizmusból fakadhat, ahol az ideológia gyökere az idegengyűlölet” – mondta a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik