Kultúra

Angol mozifilm készül 1956-ról

Már javában tartanak egy nagy mozifilm előkészületei, amely az 1956-os magyar eseményeket dolgozza fel. Az angol stáb Andy Vajna segítségére is számít.

Utolsó vonat Budapestre címmel készülhet el az első angol nyelvű mozifilm 1956-ról. Az azonos című néhány évvel ezelőtt megjelent könyvet dolgoznák fel ilyen formában a szerző nagy örömére.

“Kizárólag Magyarországon szeretnénk forgatni, Budapesten és több vidéki városban is. A felvételek időpontját még nem tűztük ki, minden a forgatókönyv és a költségvetés elkészülésétől függ. A célunk, hogy Budapesten, Londonban és New York-ban egyszerre mutassuk majd be a filmet 2016 végén, mert ekkor lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója. Mindent megteszek, hogy így legyen. Személyes motivációm van a filmmel kapcsolatban, hiszen bár nem beszélem a nyelvet, félig magyar vagyok az apám ágáról. Azért írtam meg a könyvet is, hogy az ő életének történetét elmeséljem, még ’56-ban tinédzserként harcolt Magyarország felszabadulásáért” – mondta a Hír24-nek Richard Pekar.

A szerző jelentős támogatást kap az angol filmszakmától, és azt reméli, hogy Magyarország is segíti majd az Utolsó vonat Budapestre elkészülését.

“Az elmúlt hónapokban sok fontos emberrel tárgyaltam ebben az ügyben, többek között Andy Vajnával. Nagyon jól sikerült a megbeszélésünk, már izgatott a filmmel kapcsolatban. A forgatókönyv majdnem elkészült, és amint megvan el fogom küldeni Vajna úrnak is. Azt mondta, ha az is a könyvhöz hasonlóan jóra sikerül, valószínűleg egy teljes csapattal fog segíteni bennünket rendezővel, és magyar producerrel a meglévő angol mellett. Segítene a helyszínek leszervezésében, sőt az is előfordulhat, hogy állami támogatást is kapunk majd általa” – tette hozzá Richard.

A szereposztásról még korai beszélni, de a készítők több ismert színésszel is szeretnének együtt dolgozni. Egyikük Daniel Craig párja, a híres félig magyar színésznő, Rachel Weisz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik